Uutiset

Ruskomäntypistiäiset koettelevat metsiä kesällä

Julkaistu: 19.05.2010, Kategoriat: ,

Kesällä on odotettavissa jälleen ruskomäntypistiäistuhoja mäntymetsissä. Metsäkeskuksen arvion mukaan ruskomäntypistiäisiä esiintyy erityisesti Keski-Suomessa. Viime syksyn munanäytteiden perusteella arvioidaan, että tuhoalueet leviävät Etelä- ja Keski-Pohjanmaalta pohjoiseen ja Keski-Suomeen. Viime vuonna ruskomäntypistiäiset tuhosivat neulasia 250 000 hehtaarin alueelta.

Vimpelin Järvilakian metsänhoitoyhdistyksen Kaija Hänninen kertoo, että puolet alueen mäntymetsistä syötiin viime kesänä ja tuhot jatkuvat tänä kesänä. Tulevan kesän tuhojen arvioidaan olevan pahimmat sitten 1960-luvun. Taloudellisten tappioiden arvioidaan kohoavan jo 100 miljoonaan euroon.

Ruskomäntypistiäisen torjumiseen ei ole tehokkaita keinoja, mutta tuhoja voidaan korjata terveyslannoituksella. Alueellinen metsäneuvosto on ottanutkin kantaa tuhojen korjaamiseen. Metsäneuvosto ehdottaa tuhoalueiden terveyslannoitukseen tuntuvaa kahdeksan miljoonan euron metsänparannusrahaa jaksotettuna kahdelle kolmelle vuodelle. Maa- ja metsätalousministeriö on kuitenkin päättänyt, ettei se tee monisärmiöviruksen avulla tapahtuvaa torjuntaruiskutusta ensi kesänä.

Lue lisää

Yle Pohjanmaa: Ruskomäntypistiäiset uhkaavat taas metsiä
www.metsakeskus.fi

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco