Uutiset

Suomalainen sankaribakteeri hohtaa pimeässä

Julkaistu: 10.03.2015, Kategoria:

Kuva: Laura Laakso

Kuva: Laura Laakso

Heurekan tiedote, julkaistu: 10.03.2015

Nuorten biohakkereiden projekti palkittiin kansainvälisessä kilvassa. Nyt sankaribakteereja ja muita geenimuuntelun mahdollisuuksia esitellään Heurekassa sunnuntaina 15.3. kello 11-17.

Brian-bakteeri on vain ihan tavallinen kaveri. Kuten kaikki muutkin bakteerit, hän osaa muuttaa yhden aineen toiseksi. Valitettavasti Brian ei yksin kykene tekemään paljoa, mutta yhdessä kavereidensa kanssa he pystyvät parempaan.

Brian työskentelee bioreaktorissa. Yhdessä kavereidensa Miken ja Steven kanssa bakteerit valmistavat vaihe vaiheelta hyödyllisiä aineita, kuten lääkkeitä ja polttoaineita. He tekevät pitkiä työpäiviä, koska nämä reaktiot ovat todella hitaita. Brian pitää työstään, mutta hän haluaisi tehdä enemmän ja parantaa maailmaa.

Siksi me annammekin Brianille supervoiman. Brianista tulee sankaribakteeri, joka pystyy tekemään kaikki nämä vaikeat reaktiot aivan itse.

– Me haluamme kertoa ihmisille hyvien pöpöjen hyödyistä, sanoo biohakkeri ja synteettisen biologian maisteriopiskelija Oskari Vinko.

– Jo tähän mennessä biotekniikan avulla on tehty lääkkeitä, biopolttoaineita ja myös esimerkiksi jogurttia ja olutta. Nyt tutkijat ovat päässeet siihen pisteeseen, että bakteereille voidaan suunnitella DNA:n avulla uusia ominaisuuksia. Tuloksena on innovaatioita, jotka voivat vaikuttaa vaikka syöpähoitoihin tai uusiutuvan energian tuottamiseen ja tuoda ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja kemianteollisuuden alalle.

Yhdeksän samoin ajattelevaa opiskelijaa päätti ryhtyä yhteistyöhön. Oskari Vinko kertoo projektista:

Aalto-Helsinki -joukkue lähti kaikkien aikojen ensimmäisenä suomalaisena tiiminä mukaan kansainväliseen iGEM-kilpailuun (international Genetically Engineered Machine). Joukkueessa oli yhdeksän 21-24-vuotiasta Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kemian, biotieteiden, matematiikan, ja tietojenkäsittelytieteen opiskelijaa: Niklas Itänen, Laura Laakso, Lassi Vapaakallio, Otto Lamminpää, Oskari Vinko, Martina Ikonen, Mikko Laine, Minttu Salmela ja Pietu Roisko.

Tutkimustyötä tehtiin Aallon laboratorioissa kesän ajan ja lokakuussa 2014 suunnattiin nokka kohti varsinaista kilpailutapahtumaa Bostonissa. iGEM-kilpailun järjestää vuosittain MIT:sta lähtöisin oleva säätiö, ja kisa on järjestetty vuodesta 2004. Vuonna 2014 kilpailuun osallistui lähes 250 joukkuetta ympäri maailman. Aalto-Helsinki -joukkueella kotiintuomisina oli yksi noin 25:stä suuresta palkinnosta – pokaali parhaasta wikistä eli nettisivusta, joka sisältää perinpohjaisen dokumentaation koko projektista.

Tapahtumassa hyviä pöpöjä, pelejä, asiantuntijoita ja Suomen iGEM-joukkue

Sunnuntaina 15.3. kello 11-17 Heurekassa voi nähdä ilmieläviä, laboratoriosta tuotuja sankaribakteereita. Tunnistatko vitriinissä olevat sankarit muiden bakteerien joukosta käyttämällä UV-valoa? Sen jälkeen voitkin jo rakentaa oman DNA-kierteen ja suunnitella oman sankaribakteerisi. Perheen pienimmät saavat värittää bakteereja – niitä hyviksiä!

Pelaa Flappy Colia ja liikuta bakteeria ohjaten se esteiden läpi. Tai kokeile Cellf Improvement –peliä, jossa väistelet viruksia ja tuhoat ilkeän pahisbakteerin. Näe myös diplomi-insinööri Siiri Viljasen alter ego, saksalainen professori Herbert Eilenstein, jonka esityksessä pääset hiplaamaan hiivoja.

Tarjolla on lisäksi tietoiskuja bakteereista. Mitä ihmettä ovat plasmidit tai miten biotekniikkaa hyödynnetään aivan tavallisissa elintarvikkeissa, kuten jogurtissa? Paikalla on myös Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Essi Koskela esittelemässä yliopiston tutkimusryhmien tuloksia. Geenitekniikan lautakunnan asiantuntijat vastaavat mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja kertovat, kuinka tarkasti geenimuuntelua Suomessa valvotaan.

Tapahtuma sopii koko perheelle, vapaa pääsy. Heurekan näyttelyihin tarvitaan pääsylippu.

Lisätietoja tutkimusprojektista

Oskari Vinko
(Sveitsissä, sähköposti tai Skype): oskari.vinko@gmail.com
+41 797 369 007 tai +358 50 430 5 430

http://2014.igem.org/Team:Aalto-Helsinki
https://www.youtube.com/watch?v=tlc7MPY9SE8&feature=youtu.be
https://www.facebook.com/AaltoHelsinki

Lisätietoja tapahtumasta

Heurekan tapahtumapäällikkö
Paula Havaste
paula.havaste@heureka.fi
040 9015375