Uutiset

Kevät keikkuen tulevi

Julkaistu: 25.03.2015, Kategoriat: ,

Niin ainakin tänä keväänä. Kevään ensimmäiset leskenlehdet ja sinivuokot on bongattu ja eteläisessä Suomessa jo parisen viikkoa sitten. Joku on nähnyt jopa västäräkin. Entinen sanonta “västäräkistä vähäsen” ei ainakaan tänä keväänä siis pidä paikkaansa. Tällä sanonnalla tarkoitettiin, että kesään olisi enää vain vähän aikaa. Nähtäväksi jää pitääkö “pääskysestä ei päivääkään” -sanonta kutinsa. Tällä tarkoitettiin, että kesä oli tullut samalla kuin pääskynen saapui Suomeen. Lintujen muuton osalta tällä hetkellä ollaan parisen viikkoa tavanomaista kevättä edellä.

Viime viikolla sää muuttui jälleen talviseksi ja kevään edistyminen sai takapakkia. Sieltä se kevät kuitenkin koittaa, yhtä oikukkaasti kuten aina.


Leskenlehti

Sinivuokko

Sinivuokko

Kevään tuloon liittyviä luontohavaintoja voi tallentaa NatureGate-mobiilisovelluksen havaintopäiväkirjaan. Havaintoja voi jakaa muiden käyttäjien kanssa. Vuosien mittaan kertyneitä havaintoja on kiva seurata myöhemmin. Luontohavaintoja tekemällä ja jakamalla voi osallistua myös tärkeään tutkimukseen. Havaintoja voidaan käyttää esimerkiksi ilmastonmuutoksen, vieraslajien, kasvitautien, tuholaisten ja muiden luonnossa tapahtuvien muutosten seurantaan.

Eija Lehmuskallio
Kuvat Jouko Lehmuskallio