Uutiset

Uusia eliölajeja löydetään jatkuvasti

Julkaistu: 01.11.2010, Kategoriat: ,

Sademetsäalueiden tarkempi eliölajien kartoitus tuo päivittäin esille tieteelle uusia lajeja, joita aiemmin ei ole dokumentoitu. Myös lajiston geneettinen tukimus tuo esille yllättäviä löytöjä. Ulkoisesti samannäköiset lajit saattavatkin olla geneettisesti täysin erilaisia ja siten eri lajeja.

Filippiineillä on nyt tutkittu erityisesti lintulajistoa. Tutkijat ovat huomanneet, että siellä on todennäköisesti enemmän ainutlaatuisia lintuja kuin aiemmin on luultu. Professori David Lohman Yhdysvalloista (The City College of New York) on ollut tutkimassa tätä aluetta. Filippiiniä pidetään tällä hetkellä yhtenä ”biodiversiteetin kuumana pisteenä”.

Filippiinien valtio muodostuu yli 7 100 saaresta. Sen maalla elävistä nisäkkäistä 64 prosenttia ja sammakkoeläimistä 77 prosenttia ei löydetä mistään muualta. Linnuista sen sijaan 31 prosenttia on vain paikallisia lajeja – tai näin on aiemmin luultu. Tarkemman tutkimuksen myötä on huomattu, että osa lajeista on geneettisesti erilaisia, vaikka ulkonäöltään olisivatkin samanlaisia.

Professori Lohman tutki seitsemää pienikokoista lintulajia. Hän huomasi, että Filippiineillä elävät samoiksi linnuiksi luullut lintupopulaatiot olivat geneettisesti erilaisia kuin muualla Etelä-Aasiassa olevat populaatiot.

”Nämä ainutlaatuiset geneettiset sukulinjat ovat olleet tuntemattomia aiemmin, tutkijamme eivät ole menneet tarpeeksi syvälle voidakseen sanoa, että nämä ovat uusia lajeja”, professori Lohman sanoi. Lajeja on aiemmin tunnistettu ja luokiteltu pitkälti ulkoisten ominaisuuksien, kuten höyhenvärityksen mukaan.

Filippiineillä suurin uhka koko eliölajistolle on metsien häviäminen, tähän mennessä 75 prosenttia maan metsistä on kaadettu. Suojelutoimet olisivatkin myös tuolla saarivaltiolla enemmän kuin tarpeen.

Lähteet

Tutkimus julkaistiin Biological Conservation -lehdessä ja uutisoitiin Science Daily-lehdessä