Uutiset

Varpuspopulaatiot ovat eriytyneet toisistaan

Julkaistu: 14.02.2011, Kategoriat: ,

Varpunen, Passer domesticus. Kuva: Jari Peltomäki, http://www.finnature.fi

Varpunen, Passer domesticus. Kuva: Jari Peltomäki, http://www.finnature.fi

Viimeisten vuosien aikana on toistuvasti ihmetelty mihin aiemmin niin yleiset varpuset ovat kadonneet. Kahden viimeisen vuosikymmenen aikana Suomen varpusten määrä on vähentynyt yli 60 prosenttia. Vielä 1980-luvulla varpunen muodosti käytännössä yhden populaation koko Suomessa. Nyt populaatiot ovat kuitenkin eriytyneet useiksi populaatioiksi. Tiedot selviävät FM Jaana Kekkosen tekemästä väitöstutkimuksesta, joka tarkastettiin 28.1.2011 Helsingin yliopistossa.

Kekkonen käytti aineistonaan 1980-luvulla kerättyä museon varpuskokoelmaa sekä vuonna 2009 kahdeltatoista samalta paikkakunnalta kerättyjä varpusnäytteitä. Hän tutki geneettistä muuntelua populaatioiden sisällä sekä sen eriytymistä populaatioiden välillä. Geneettinen tieto yhdistettiin lintujen ulkoisiin mittoihin. Lisäksi Kekkonen tutki kahdeksan raskasmetallin pitoisuuksia varpusten maksoista ja arvioi näiden vaikutusta varpusten määrän vähenemiseen.

Väitöstutkimuksessa selvisi, että vaikka geneettisen muuntelun määrä ei ole vähentynyt, populaatiot ovat kuitenkin eriytyneet toisistaan. Raskasmetallien ei myöskään todettu vaikuttaneen varpusten määrän vähenemiseen, ainakaan suoraan. Sen sijaan epäsuorasti ne ovat voineet vaikuttaa, sillä raskasmetallit ovat voineet vähentää hyönteisten määrää kaupunkialueilla.

FM Jaana Kekkosen väitöstutkimus antoi uutta tietoa varpusten määrän vähenemiseen vaikuttavista tekijöistä. Väitös on luettavissa Helsingin yliopiston sivuilta: Evolutionary and conservation biology of the Finnish house sparrow

Lähde

Helsigin yliopiston uutinen: Varpusten populaatiot eriytyvät

Linkki:

LuontoPortti: Varpunen