Innovaatioita suomalaisesta metsästä

Vihreä Viikko
Kuva: Juha Lakaniemi

Kuva: Juha Lakaniemi

Suomalaiset ovat metsäläiskansaa. Sanonta, jota ei välttämättä aina käytetä positiivisessa mielessä. Asian voi nähdä toisinkin. Metsästä Suomi on kasvanut ja mennyt maailmalle. Jokaisella suomalaisella on jonkinlainen kosketus metsään ja puun jalostamiseenkin. Vaikkapa sen veistotunnilla tehdyn voiveitsen myötä.

Erilaiset haasteet niin luonnon, kuin rakennetunkin ympäristön kannalta ovat synnyttäneet kysyntää tuotteille, joissa hyödynnetään entistä enemmän biopohjaisia materiaaleja, mahdollisimman kestävällä tavalla. Perinteinen suomalainen metsäteollisuus saakin rinnalleen uusia mielenkiintoisia tapoja puun hyödyntämiseen. Työn yhtenä edistäjänä toimii Uusi Puu.

Uusi Puu on jo yli 20 suomalaisen organisaation yhteisö. Sen tavoitteena on puupohjaisen biotalouden näkyvyyden lisääminen, ja alan yhteiskunnallisen merkityksen esille tuominen. Mukana olevat yritykset tuovat tuotteidensa avulla näkyväksi puuperäisen tuotannon valtavat mahdollisuudet. Niin ympäristön, kuin taloudenkin kannalta.

Meille kuluttajille osa tuotteista on jo tuttuja. Eroa vanhoista materiaaleista tehtyihin ei tosin välttämättä edes huomaa.

Esimerkiksi biokomposiitti on materiaali, jolla voidaan korvata kovaa muovia. Sitä käytetään muun muassa kotimaisen juomien hiilihapotuslaitteen valmistamiseen. Materiaalin tuotannossa hyödynnetään puu-pohjaisten prosessien sivuvirtoja ja tähteitä. Salaattien suojana olevia kirkkaita muoveja korvataan selluloosasta kehitetyllä puupohjaisella materiaalilla. Paperisella paistopussilla voi korvata perinteiset muoviset. Markkinoille on tuotu massiivipuukomposiitista valmistettuja pesualtaita. Entä miltä kuulostavat puiset rannekellot, täysin hiilinegatiiviset akustiikkapaneelit, tai nanosellusta valmistetut kirurgiset haavasidokset?

Nämä ovat esimerkkejä puun mahdollisuuksista ja suomalaisesta metsästä syntyvästä luovuudesta. Lisää esimerkkejä, kehityksen alla olevia innovaatioita ja mukana olevat organisaatiot löydät osoitteesta:

uusipuu.fi

Teksti ja kuvat: Juha Lakaniemi

LuontoPortin Vihreä viikko 2021 tuo esiin ympäristöaiheita positiivisella kulmalla. Vihreää viikkoa vietetään myös verkkokursseilla ja kaupassamme. Koodilla vv2021 saat kaikista tuotteista -20 % alennuksen.

↑ Sivun alkuun