Kohti turvallisempaa väripalettia

Vihreä viikko 2021
Perinteisiä värjäyskasveja. Kuvat Jouko Lehmuskallio

Perinteisiä värjäyskasveja. Kuvat Jouko Lehmuskallio

BioColour on mielenkiintoinen tutkimushanke, jossa ovat mukana Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot, Aalto-yliopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja North Carolina State University, sekä koko joukko eri alojen yrityksiä.

Tutkimusryhmä hankkii, dokumentoi ja jakaa tietoa luonnonväriaineista. Tavoitteena on tuottaa sellainen perusvärien paletti, joiden käyttö tekstiileissä, pakkauksissa ja erilaisissa pinnoitteissa olisi synteettisesti tuotettuja turvallisempaa, ja ekologisesti kestävämpää. Moni ei varmasti tule arjessaan ajatelleeksi, mistä kaikkien ympärillä olevien tuotteiden väriaineet ovat oikeastaan peräisin. Synteettisillä väriaineilla on kuitenkin erittäin suuri haitallinen vaikutus niin valmistuksessa, esimerkiksi vaatetuotannossa työskenteleville, kuin ympäristöllekin.

Monivuotisessa tutkimuksessa haetaan uusia tapoja tuottaa väriaineita teolliseen käyttöön. Hyödyntämään pyritään erityisesti metsä- ja ruokateollisuudessa syntyviä sivuvirtoja. Samalla tutkitaan myös viljeltyjen värikasvien ja väriä tuottavien mikrobien käyttämistä värien lähteenä.

Tutkimuksesta hyötyä teollisuudelle, tutkimukselle ja kuluttajille

Tutkimustuloksista kootaan bioväriaineiden tietokanta, jollaista ei ole aiemmin ollut saatavilla. Samalla luodaan oppimateriaalia aiheesta. Kerätty tieto hyödyttää teollisuutta, päättäjiä, oppilaitoksia ja tutkijoita niin Suomessa kuin rajojemme ulkopuolellakin. Tavoitteena on biovärien laajamittainen käyttö, ja myös uuden, kannattavan liiketoiminnan synnyttäminen niiden pohjalta. Yritysyhteistyössä tehdään prototyyppejä tuotteista ja testataan niiden sopivuutta kuluttajien tarpeisiin.

Värit kulttuurissa

Bioväreihin liittyy luonnollinen sävyjen vaihtelu. Värit eivät myöskään aina ole yhtä voimakkaita, kuin mihin olemme tottuneet synteettisesti tuotettujen värien maailmassa. Tutkimus haluaakin samalla herättää keskustelua siitä, voitaisiinko värimaailmaa uudistaa luonnollisempaan suuntaan. Tähän se pyrkii tuote-esimerkkien ja taidenäyttelyiden avulla.

Käsityöläiset luonnonvärien hyödyntäjinä

BioColour tutkimushanke hyödyttää erityisesti massatuotantoa. Pienimuotoisempaa, mutta yhtä lailla tärkeää aiheen parissa työskentelyä edustavat käsityöläiset, jotka ovat pitäneet luonnonvärien käyttötaitoa yllä. Jos sinua kiinnostaa käsinvärjäys itse, tai luonnonvärein tuotetut tuotteet, kannattaa seurata vaikkapa #kasvivärjäys -avainsanaa Instagramissa. Hienoja esimerkkejä löytyy muun muassa Outarin -profiilista.

Luontoportti on yhteistyökumppanina BioColour hankkeessa. Värjäyksessä käytettävien lajien kuvat ja kirjoitetut tiedot tulevat Luontoportista.

Kuvakoosteessa perinteisiä värjäykseen käytettyjä lajeja:

Teksti: Juha Lakaniemi
Kuvat: Jouko Lehmuskallio

Lisätiedot: biocolour.fi
LuontoPortti mukana Biovärit-näyttelyssä Rovaniemellä

LuontoPortin Vihreä viikko 2021 tuo esiin ympäristöaiheita positiivisella kulmalla. Vihreää viikkoa vietetään myös verkkokursseilla ja kaupassamme. Koodilla vv2021 saat kaikista tuotteista -20 % alennuksen.

↑ Sivun alkuun