Uutiset

Arktisten lintujen muutto huipentumassa

Julkaistu: 16.05.2013, Kategoria:

Arktisten lintujen muutto eli arktika huipentuu tällä ja ensi viikolla. Arktikan aikaan lintuharrastajat suuntaavat seuraamaan muuttoa ulkosaaristoon sankoin joukoin. Virolahdella arktista muuttoa seurataan viikonloppuna 17.–19.5. Arktika-päivillä. Yhdeksättä kertaa järjestettävä tapahtuma pidetään Leerviikin virkistys- ja venesataman alueella. Tapahtuma sopii myös lintuharrastuksen aloittelijoille, sillä mukana on lintuoppaita neuvomassa ja kertomassa muuton etenemisestä.

Valkoposkihanhet ovat lähteneet liikkeelle Virosta kohti Suomea suurin joukoin. Viikonloppuna liikkeellä oli runsaasti alleja ja mustalintuja. Esimerkiksi Porvoon Söderskärillä muutti päivän aikana sekä alleja että mustalintuja yli 100 000. Toukokuun aikana Suomenlahtea pitkin kulkee tuhansia hanhia, sorsia, kuikkalintuja ja kahlaajia. Muutto seurailee selkävesiä ja uloimpia saaria.

Myös hyönteissyöjiä on saapunut viime päivinä ajankohtaan nähden runsaasti, mikä on erityisesti lämpimien öiden ansiota. Muun muassa kultarinnoista ja lehtokertuista on tehty paljon havaintoja. Lisäksi ensimmäiset sirkkalinnut, viitakerttuset ja idänuunilinnut ovat saapuneet. Suokukkojen ja viklojen muutto oli vilkkaimmillaan viime viikon aikana.

Kevään harvinaisuuksia ovat olleet Siikajoella viime viikolla nähty juhlapukuinen tundrakurppelo, Paimiossa, Siuntiossa ja Kirkkonummella nähty silkkihaikara ja Kokkolassa useita päiviä viettänyt mustajalkatylli.

Lue lisää