Uutiset

Uutuuskirja syötävien luonnonkasvien tutkimuksista

Julkaistu: 27.04.2022, Kategoriat: ,

Mauri Åhlberg: Terveyttä lähiluonnosta
- Tutkijan totuus syötävistä luonnonkasveista, Readme 2022

Professori Mauri Åhlbergin innostus luonnonlajien kestävään käyttöön tuli meille selväksi jo vuonna 2006. Tuolloin perustimme Maurin kanssa tutkimusryhmän ja aloitimme yhteistyön Helsingin yliopiston Soveltavan kasvatustieteen laitoksella. Mauri toimi laitoksella biologian ja kestävän kehityksen didaktiikan professorina. Hän ohjasi myös lukuisia LuontoPorttiin liittyviä opinnäytetöitä.

Kiinnostus luonnonlajien käyttöön on voimakkaasti lisääntynyt kansalaisten keskuudessa. Myös tutkijat ovat lähteneet tutkimaan luonnonlajeja, erityisesti niiden mahdollisia terveyttä edistäviä ja sairauksia ehkäiseviä ominaisuuksia. Eläkkeelle vuonna 2014 jäätyään Mauri ei jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan päätti tarkastella, millaista tutkittua tietoa maailmalta löytyy ravinnoksi käytetyistä luonnonkasveista.

Tietoa löytyikin runsaasti. Näistä syntyi kaksi englanninkielistä teosta, ’Field Guide to Local Wild Edible Plants’ (2020) ja lähes 600-sivuinen ’Local Wild Edible Plants’ (2020), kustantaja Oy Wild Edibles Ab.

Uutuuskirjaansa ”Terveyttä lähiluonnosta” Mauri Åhlberg käytti aikaa vuosia. Teoksessa tuodaan esille tiivistettynä viimeisimmät tutkimukset vuosilta 2016–2021. Kirjassa esitellään 75 Suomessa esiintyvää, ravinnoksi käytettävää lajia ja erityisesti niiden terveyttä edistäviä, ja sairauksia ennalta ehkäiseviä ominaisuuksia. Kirjassa nostetaan esille esimerkiksi, kuinka monta Alzheimerin tautia ehkäisevää ainetta on löytynyt kokeellisissa tutkimuksissa eri lajeista. Kirjassa varoitetaan selkeästi mahdollisista allergian aiheuttajista ja tuodaan käytännönläheisiä käyttöehdotuksia, jotka tekijä on itse testannut ja hyväksi havainnut.

Välimeren ruokavalio on kaikille tuttu asia. Sitä on tutkittu maailmalla runsaasti ja se on osoittautunut erittäin terveelliseksi. Välimeren ruokavalioon on aina kuulunut luonnonkasvien hyödyntäminen. Lajeja käytetään keitettyinä seoksina. Tässä uutuusteoksessa selitetään, miksi näin olisi viisasta myös Suomessa. Tutkimukset osoittavat, että Suomesta löytyvät, ravinnoksi käytettävät luonnonkasvit sisältävät paljon samoja terveyttä edistäviä aineita, kuin Välimeren maiden syötävät luonnonkasvit.

Luonnonkasveilla on paljon merkitystä terveyden edistäjinä ja ylläpitäjinä, sekä sairauksien ennalta ehkäisyssä. Kirjassa osoitetaan aiheesta lukuisia tutkimuksia, jotka esitetään käytännönläheisesti ja ymmärrettävästi lukijalle.

Suomen puhdas luonto on pitkän talven jälkeen heräämässä, ja luonnon villiyrtit ovat juuri nyt puskemassa uutta elämää. Tätä kirjoittaessa terveyttä edistävät lajit kuten vuohenputki, nokkonen, litulaukka, käenkaali, peltokanankaali, voikukka ovat kerättävissä, ainakin Etelä-Suomessa ja kevään edistyessä pian koko maassa.

Uutuuskirjaa voi suositella kaikille. Näin äitienpäivän lähestyessä erityisesti kaikille äideille!

Eija Lehmuskallio

Readme: Terveyttä lähiluonnosta 38 €