Uutiset

Kansalaisilta toivotaan levähavaintoja

Julkaistu: 22.06.2011, Kategoriat: ,

Kansalaisilla on tänä kesänä mahdollisuus lähettää levähavaintoja älypuhelimen avulla. Levävahti on uusi puhelinsovellus, jonka avulla vesillä tai vesien äärellä liikkuvat kansalaiset voivat osallistua ympäristön havainnointiin ja siten täydentää viranomaisten ympäristönseurantaa.

Levävahti-pilottihankkeessa toivotaan kansalaisilta havaintoja sinilevien ja rakkolevän esiintymisestä. Sinilevää on sekä merellä että järvissä, rakkolevä taas on merilaji. Rakkolevän runsaus on merkki hyvinvoivasta merestä, kun taas sinilevä on merkki meren tai järven huonosta tilasta. Myös havainnot siitä, että levää ei ole, ovat tärkeitä.

Havaintojen lähettäminen Levävahdin avulla on helppoa. Sovellus pyytää käyttäjältä arviota havaintopaikan levän runsaudesta asteikolla 0-3. Lisäksi käyttäjä voi halutessaan ottaa havainnostaan kuvan. Havainto lähetetään napinpainalluksella, minkä jälkeen se automaattisen paikannuksen avulla merkitään kartalle Levävahdin internet-sivulle kaikkien tarkasteltavaksi. Havaintoja käytetään tiedotuksessa, tutkimuksessa ja päätöksenteossa yhdessä viranomaisten tekemien levähavaintojen kanssa. Samalla hanke tukee ympäristökasvatusta aktivoimalla kansalaisia ympäristön tarkkailuun.

Levävahdin toteuttavat yhteistyössä SYKE, VTT, IBM ja WWF. Sovellus on maksuton ja se on saatavissa Nokialle, Androidille ja iPhonelle.

Lue lisää

päivitys 14.7.

Kysy luonnosta -palstallemme saapui levien tunnistamiseen liittyvä kysymys, siihen vastasi Tuomo Sjönberg, Keski-Suomen ELY-keskuksesta