Uutiset

Kasvilajien sukupuuttoaalto kiihtyy

Julkaistu: 11.10.2010, Kategoriat: ,

IUCN:n ylläpitämän ”punaisen listan” (The Red List of Threatened Species) mukaan joka viides maailman kasvilajeista on kuolemassa sukupuuttoon. The Red List on laajalti tunnettu maailmanlaajuinen kasvi- ja eläinlajien listaus, jonka perusteella voidaan arvioida lajien suojelutarvetta. Nyt tehdyn arvioinnin on tehnyt Lontoon luonnonhistoriallinen museo (NGO), kasvitieteellinen puutarha (The Royal Botanic Garden, Kew) ja Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN. Arviointi on julkaistu sopivasti ennen YK:n Japanin Nagoyassa lokakuussa järjestettävää luonnon monimuotoisuus-kokousta, jossa on tarkoitus pohtia uhanalaisten lajien suojelulle asetettavia uusia tavoitteita.

Nyt tehty arviointi on tähän mennessä kattavin. Siinä arvioidaan 380 000 tähän mennessä tunnettua kasvilajia ja niiden uhanalaisuutta. Arvioinnin tulos on huolestuttava. Maapallolla on vuosimiljoonien kuluessa ollut useita sukupuuttoaaltoja, mutta nyt tiettävästi ensimmäistä kertaa lajien sukupuutot tapahtuvat nopeammin kuin aiemmin ja ihmisten toimien vuoksi. Yksi suurimmista uhkista on luonnontilaisten maiden muuttaminen pelloiksi ja karjalaitumiksi.

Kasveista huonoiten menee paljassiemenisillä. Paljassiemenisiin kuuluvat havupuut, käpypalmut ja neidonhiuspuut. Eniten uhanalaisia lajeja on trooppisissa sademetsissä. Yhdenkin lajin katoaminen voi olla kohtalokasta monille muille lajeille, myös ihmisille. Esimerkiksi pölyttäjien väheneminen on kohtalokasta viljelykasveille ja vaikeuttaa ihmisten ravinnon saantia.

Uusi kasvilajien listaus on myös muuttanut olennaisesti kasvilajien määrää. Aiemmin kasvilajien määräksi arvioitiin noin miljoona, mutta nyt vain n. 380 000 lajia. Yksi olennainen syy tähän on ollut se, että samoja lajeja on nimetty kahdesti tai useammin ja siten samoja lajeja on listattu tietämättä useampaan kertaan. Nyt tehty lista, Plant List, yrittää poistaa nämä päällekkäisyydet. Listausta tekevät The Royal Botanic Garden Kew Englannista ja Missouri Botanical Gardens Yhdysvalloista yhteistyössä monien eri tahojen kanssa.

Lähteitä – linkkejä