Uutiset

Villin luonnon antimien äärellä Ivalossa

Julkaistu: 13.07.2023, Kategoriat: ,

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Xwander Nordic on tapahtumatuotanto- sekä ohjelmapalveluyritys Ivalosta. Yritys tarjoaa muun muassa lomapaketteja, retkiä, majoitusta ja välineitä ulkoiluun Lapin huikeissa maisemissa. Osa yrityksen tarjontaa ovat erilaiset ulkoiluun ja retkeilyyn liittyvät kurssit. Kesäkuun lopulla Xwander-akatemiassa järjestettiin ensimmäinen villiyrttikurssi yhdessä LuontoPortin kanssa.

Xwander tarjosi upeat puitteet kaksipäiväiselle kurssille. Sitä olivat vetämässä LuontoPortin Eija ja Jouko Lehmuskallio yhdessä professori Mauri Åhlbergin kanssa.

Villiyrtit ovat saaneet vahvan ja pysyvän sijan huippukokkien upeissa ja taiteellisissa annoksissa monissa ravintoloissa. Eija ja Jouko ovat opastaneet monia ammattilaisiakin tunnistamaan ravinnoksi käytettäviä kasveja. Tällä kertaa tavoitteena oli kuitenkin tuoda tietoa aivan arkiseen ruoanlaittoon sopivista luonnonkasveista.

Keskikesällä Ivalosta löytyi runsaasti hyviä ja terveyttä edistäviä ravintokasveja. Useimmitenhan kasvit ovat parhaimmillaan ennen kukintaa. Joistakin kannattaa kuitenkin hyödyntää erityisesti kukat. Yksi tällainen laji on metsäkurjenpolvi. Kasvi kukki Ivalossa kurssihetkellä runsaina niittyinä. Metsäkurjenpolven kukka sisältää tutkimusten mukaan runsaasti terveyttä edistäviä ainesosia.

Kurssilla valmistettiin nopeasti syntyvä, mutta ravitseva lounas paikallisia luonnonkasveja hyödyntäen. Käytetyt kasvit olivat metsäkurjenpolvi, puna-apila, koiranputki, niittysuolaheinä ja voikukan lehdet.

Terveyttä luonnonkasveista

Luonnonkasvit kiinnostavat nykyään myös tutkimuskohteena. Tutkimusten perusteella luonnon ravintokasvien käyttäminen voi ehkäistä vakaviakin sairauksia. Professori Åhlberg on etsinyt maailmalta ja Suomesta aiheesta tehtyjä tutkimuksia ja tiivistänyt tutkimustuloksista kirjan. Tutkimuksista selviää, että monet tutut kasvit sisältävät huomattavasti enemmän terveyttä edistäviä ainesosia, kuin on aiemmin tiedetty.

LuontoPortin kirjat ja kurssit

Mikäli sinäkin haluat oppia luonnonkasvien tunnistamista ja hyödyntämistä, tutustu kirjoihimme ja monipuolisiin verkkokursseihimme:

LuontoPortin verkkokauppa
Villiyrttikurssit verkossa

Xwander Nordicin monipuolisesta tarjonnasta löydät tietoa tästä: xwander.fi

Teksti: Juha Lakaniemi, Eija Lehmuskallio
Kuvat: Jouko Lehmuskallio