Uutiset

Kevään maukkaat antimet käyttöön

Julkaistu: 05.05.2021, Kategoriat: ,

Villiyrttiretken satoa. Kuva Jouko Lehmuskallio

Villiyrttiretken satoa. Kuva Jouko Lehmuskallio

Kevään ensimmäiset villiyrtit ilmestyneet – ainakin Uudellamaalla. Pohjoisemmassa on vielä lunta maassa, ja hiihtokelit. Suuressa osassa Suomea täytyykin vielä odotella ensimmäisten kerättävien kasvien ilmestymistä. Mutta kyllä se kevät koittaa lähiviikkoina koko maahan. Viileän kevään ansiosta villiyrttejä ehtii hyvin keräämään niiden parhaassa kasvuvaiheessa. Kasvu on ollut hidasta, ja aromikkaita, ravinteikkaita nuoria versoja löytyy pitkään.

Ensimmäiset luonnonkasvit ovat ravinteikkaita ja puhtaita luonnontuotteita, jos ne kerätään oikeilta kasvupaikoilta. Kasveja ei tule kerätä vilkasliikenteisten teiden varsilta tai viljelymaiden läheisyydestä, jos ei ole tietoa, onko peltoon käytetty lannoitteita tai torjunta-aineita.

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Nokkoset ovat pitkän talven jälkeen upean makuisia. Samoin ensimmäiset voikukan ruusukkeet, lehdet ja kukannuput ovat aivan parhaita ensimmäisiä kerättäviä ravintokasveja.

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Keväiset kanankaalinversot ovat myös vertaansa vailla. Ne ovat keitettynä herkullinen makuelämys. Sopivat hyvin kala- tai kasvisruoan kanssa, tai sellaisenaan voisulan kanssa.

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Ensimmäiset mesiangervon nuoret lehdet ovat keväällä voimakkaan aromikkaita. Niitä kannattaa kerätä ja kuivata ja käyttää teenä, tai erilaisten juomien mausteena. Mesiangervo saattaa kuitenkin aiheuttaa joillekin allergisia oireita. Jos olet taipuvainen allergiaan, kannattaa jättää mesiangervo keräämättä.

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Pihlajansilmut ovat Uudellamaalla paikoin jo liian suuria kerättäväksi, mutta vielä löytyy sopivan kokoisia silmuja. Muista aina kysyä maanomistajan lupa silmujen keräämiseen.

Ravinnoksi käytettävät lajit on tunnistettava erityisen tarkasti. Kun kasvit eivät kuki, monet lajit ovat hankalampia tunnistaa. Kurssit ja lajeihin tutustuminen maastossa oppaan kanssa tuovat varmuutta lajien tunnistamiseen.

Kuva: Jouko Lehmuskallio

LuontoPortin verkkokursseilla, kurssit.luontoportti.fi opitaan lajien turvallista käyttöä. Kurssit ovat käytössäsi koko vuoden, ja niitä voi tilata joustavasti kuukausi kerrallaan tai määräaikaisena pidemmäksikin aikaa. 17 erilaista kurssiamme sisältävät lajiopastuksen lisäksi reseptejä ja muita käyttövinkkejä, sekä osaamistehtäviä. Lajeja opetellaan kattavien ja selkeiden tekstien, videoiden ja satojen yksityiskohtaisten kuvien avulla.

Alkuun pääset ilmaisen johdantokurssimme avulla.

Tämän jutun lajeja käydään tarkemmin läpi esimerkiksi näillä kursseillamme:

10 helppoa villiyrttiä

Monipuolinen nokkonen

Hapanta ja makeaa luonnosta

Voit liittyä yksittäiselle kurssille tai hankkia edullisena kuukausitilauksena koko paketin.

Tulemme myös pitämään muutamia maastokursseja kevään aikana. Kannattaa kysyä, ja ottaa LuontoPortti seurantaan myös Facebookissa ja Instagramissa – ilmoitamme näistä erikseen.

teksti: Eija Lehmuskallio
kuvat: Jouko Lehmuskallio