Uutiset

Koivusta kauneutta turvallisesti ja ympäristöystävällisesti

Julkaistu: 23.04.2018, Kategoriat: ,

Rauduskoivu, kuva Jouko Lehmuskallio

Rauduskoivu, kuva Jouko Lehmuskallio

Koivun lehdistä ja siemenistä peräisin olevat soluviljelmät tuottavat muun muassa väriaineita sekä säilyvyyttä parantavia ja haittamikrobien kasvua estäviä yhdisteitä. Soluviljely on luonnonmukainen ja ympäristöystävällinen tuottomenetelmä.

“Soluviljelmät tarjoavat mahdollisuuden hyödyntää puumateriaalia uudella tavalla. Voimme saada koivusta luonnonmukaisin keinoin sellaisia yhdisteitä, joita siihen ei ole perinteisesti liitetty – esimerkiksi punaista polyfenoleihin kuuluvaa antosyaani-väriainetta” kertoo VTT:n johtava tutkija Riitta Puupponen-Pimiä. Soluviljelmät tuottavat myös sellaisia mielenkiintoisia polyfenoleita, joita ei tavata koivussa. Polyfenolit ovat voimakkaita antioksidantteja, jotka iholla estävät ns. vapaiden radikaalien aiheuttamia haitallisia hapetusreaktioita. Tuotteessa ne voivat estää myös rasvoja härskiintymästä ja lisätä näin tuotteen säilymistä.

Riitta Puupponen-Pimiä VTT:n kasvilaboratoriossa. Kuva: Juha Lakaniemi

Riitta Puupponen-Pimiä VTT:n kasvilaboratoriossa 2009. Kuva: Juha Lakaniemi

VTT kehitti uudentyyppisiä aineosia kosmetiikkateollisuudelle kasvien soluviljelyteknologian avulla

Koostumuksensa ansiosta koivun soluviljelmissä on antioksidatiivisia ominaisuuksia, joilla voidaan parantaa tuotteen säilyvyyttä, sekä antimikrobisia ts. estää haitallisten mikrobien kasvua myös iholla. VTT:n kehittämässä soluviljelyteknologiassa voidaan LED-valojen avulla lisätä huomattavasti punaisen väriaineen määrää sekä vaikuttaa positiivisesti solujen antioksidatiivisuuteen ja lisätä niiden antimikrobista aktiivisuutta.

Teksti: Eija Lehmuskallio

Lähde: VTT uutiset, lue koko artikkeli tästä