Uutiset

Kotkan meripäivillä pohditaan Itämeren tilaa ja tulevaisuutta

Julkaistu: 26.07.2011, Kategoriat: ,

Kotkan meripäivien Itämeri-kylään nousee 11 telttaa, joissa Itämeri-viestijöiden toimijat esittelevät työtään Itämeren hyväksi. Teltoissa on tarjolla ajankohtaista ja käytännöllistä tietoa Itämeren tilasta ja esimerkiksi ympäristöystävällisestä veneilystä. Lapsille ohjelmassa on esimerkiksi tietokilpailu sekä meren otuksien tutkimista mikroskooppien avulla.

Itämeren heikko happitilanne huolestuttaa

Suomen ympäristökeskuksen osastolla teemoja ovat Itämeren pohjien hapettomuus ja meren lajien monimuotoisuus. Itämeren heikentynyt happitilanne on seurausta kaupunkien ja teollisuuden jätevesistä sekä maatalouden fosfori- ja typpikuormituksesta. Nämä ravinteet ruokkivat levien kasvua. Pohjalle vajotessaan kuollut levämassa kuluttaa hapen loppuun. Itämeren veden hidas vaihtuvuus on osaltaan pahentanut tilannetta.

Meren lajisto ja sen kunto kertoo siitä, miten meri voi. Ympäristön muutokset, esimerkiksi rehevöityminen tai haitallisten aineiden kertyminen, voivat lisätä tai vähentää lajien määrää.

SYKEn osastolla voi käydä katselemassa omin silmin, miltä Itämeren pohja näyttää. Paikalle tuodaan merenpohjasta otettu sedimenttinäyte. Näytteen tuoja, SYKEn merikeskuksen merentutkimusalus Aranda on paikalla kaksi päivää ja se on avoinna yleisölle.

Mitä minä tekisin Itämeren hyväksi?

Merikeskus Vellamossa järjestetään meripäivien avajaispäivänä 28.7. keskustelutilaisuus, jossa eri alojen asiantuntijat kokoontuvat visioimaan Itämeren tulevaisuutta. Tilaisuuden otsikon kysymys esitetään tutkijoille, meriliikenteen ja öljyntorjunnan asiantuntijoille, Helsingin ja Kotkan kaupunkien sekä Pietarin vesilaitoksen edustajille. Rantavaltioiden yhteisen suojelukomission näkökulmasta asiaa tarkastelee HELCOMin pääsihteeri.

Lisäksi kuullaan yritysmaailman näkemyksiä ja Itämeren hyväksi toimivien säätiöiden ja kansalaisjärjestöjen ajatuksia. Terveisiä suoraan aalloilta tuo Itämeren ammattikalastaja. Luontoliittolaiset välittävät koululaisten terveisiä Suomesta ja Venäjältä. Myös yleisö voi osallistua: jokainen voi lippuäänestyksellä ottaa kantaa Itämeren kysymyksiin ja lähettää postikortilla terveisiä päättäjille.

Sijainti ja aukioloajat

Itämeri-kylä sijaitsee Kotkan Kantasataman pohjoislaituri Merikeskus Vellamon vieressä. Kylä on avoinna torstaista 28.7. lauantaihin 30.7. Torstaina kylä avataan kello 12.00 ja muina päivinä se avautuu kello 10. Kylä sulkeutuu joka päivä kello 20.00.

Merentutkimusalus Aranda on avoinna yleisölle torstaina 28.7. kello 13.00–18.00 ja perjantaina 29.7. kello 10.00–12.00 ja 13.00–18.00.

Itämeri-kylän takana on 18 eri tahoa: Itämeri-haaste ja Luontokeskus Harakka Helsingistä, Suomen ympäristökeskus SYKEn merikeskus, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Pidä Saaristo Siistinä ry, Turun ammattikorkeakoulun BalticSeaNow.Info, Itämeren suojelukomissio HELCOM, Kotkan kaupunki, Merikotka-tutkimuskeskus, Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, HaminaKotka Satama, EkoKymenlaakso-hanke, Suomen Meripelastusseuran Kotkan yhdistys, Communicating the Baltic – COBWEB -hanke, Kemian vuosi 2011, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Metsähallitus ja Helsingin yliopiston ympäristötutkimuksen ja -opetuksen yksikkö HENVI.

Lähteet ja linkit