Uutiset

Koulupoika kuvasi Suomelle uuden lintulajin

Julkaistu: 30.11.2010, Kategoria:

Asikkalalainen 12-vuotias Tuomas Meriläinen onnistui kuvaamaan torstaina kotipihallaan oudonnäköisen tikan, jonka BirdLife Suomen asiantuntijat määrittivät tammitikaksi (Dendrocopos medius). Suomessa tammimtikkaa ei ole aiemmin havaittu.

Tammitikka on käpytikkaa hieman pienempi. Sen päälaki on räikeän punainen ja pään sivut kuviottomat. Nokka on käpytikan nokkaa pienempi. Alapuolelta kuvioiti on puolestaan samankaltainen vakoselkätikan kanssa. Alaperä on hailakan ruusunpunainen ja rinta heikosti viiruinen.

Tammitikka pesii Keski-Euroopassa ja lounais-Aasian vanhoissa jalopuumetsissä. Pohjoismaista tammitikka on hävinnyt jo aikaa sitten, Tanskasta vuonna 1959 ja Etelä-Ruotsista 1982. Baltiassa tammitikkaa kuitenkin tavataan. Etenkin Etelä-Virossa tammitikan kanta on vahva.

Tuomas Meriläinen kertoi, että tikka oli käynyt kodin lintulaudalla jo toissa lauantaina. Torstaina Tuomas onnistui nappaamaan siitä muutaman kuvan äitinsä kameralla. Tuomas on harrastanut lintuja pienestä pitäen ja huomasi, ettei lintulaudalla vieraillut tikkalaji ollut hänelle entuudestaan tuttu.

Lisää aiheesta