Uutiset

Leuto talvi muuttaa luonnon aikataulua

Julkaistu: 15.02.2020, Kategoriat: ,

Pähkinapensas, kuva Jouko Lehmuskallio

Pähkinapensas, kuva Jouko Lehmuskallio

Mittaushistorian lämpimin tammikuu ja nähtävästi myös lopputalven lämpimät säät tekevät tepposensa luonnonlajeille. Muutamat kasvit ovat kukkineet pitkin talvea. Yleensä maalis- huhtikuussa kukkiva pähkinäpensas aloitti kukinnan Helsingin seudulla jo tammikuun lopulla.

Kevätkaihonkukka, kuva Jouko Lehmuskallio
Kevätkaihonkukka, kuva Jouko Lehmuskallio

Ensimmäiset kukkivat kevätkaihonkukat havaitsimme ystävänpäivänä, 12. helmikuuta! Monet linnut ovat aloittaneet pesintänsä poikkeuksellisen aikaisin. Espoossa mustarastas pesi ennätysaikaisin ja poikaset ovat jo lentäneet pesästä, noin pari kuukautta normaalia aikaisemmin.

Se, mitä näin lämmin talvi eteläisessä Suomessa merkitsee muulle luonnolle, jää nähtäväksi. Varmaa on, että ilmiö muuttaa luonnon normaalia kiertoa: Lämpimät talvet ovat hyväksi energian kulutuksen kannalta, mutta luonnolle lämpimät talvet voivat olla tuhoisia. Vaikka puusto saattaa kasvaa paremmin leutojen talvien takia, niin toisaalta tuhohyönteisistä esimerkiksi kirjanpainajat ehtivät tekemään pari sukupolvea kesässä. Tämä tietää kuusimetsille huonoa.

Peltovillakko, kuva Jouko Lehmuskallio
Peltovillakko, kuva Jouko Lehmuskallio

Osallistu sinäkin luonnon kevätseurantaan!

Jos onnistut kuvaamaan ajankohtaan nähden poikkeuksellisia luonnonilmiöitä tai tapahtumia, lähetä kuva meille, kuvausajan ja paikan kera. Arvomme kaikkien kuvia lähettäneiden kesken upean kirjapaketin huhtikuun lopulla. Liitä mukaan nimesi tai haluamasi nimimerkki. Julkaisemme kuvia verkkolehdessämme, sekä sosiaalisen media kanavissamme. Voit halutessasi lisätä mukaan linkin myös omaan profiiliisi. Tekijänoikeudet säilyvät luonnollisesti sinulla.

Lähetä kuva sähköpostilla (kilpailu ät luontoportti.fi) – laitathan viestin otsikoksi: KEVÄTKISA

Talventähti, kuva Jouko Lehmuskallio
Talventähti, kuva Jouko Lehmuskallio

Teksti Eija Lehmuskallio,
Kuvat Jouko Lehmuskallio