Uutiset

Lintujen tunnistaminen LuontoPortin avulla

Julkaistu: 18.06.2010, Kategoriat: ,

LuontoPortti on juuri julkaissut ensimmäisen version työkalustaan, jolla lintulajien tunnistaminen helpottuu. Työkalu on sarjassaan viides. Jo aiemmin LuontoPortin avulla on voinut tunnistaa kukkia, kaloja, perhosia sekä puita ja pensaita. Nyt julkaistun työkalun myötä LuontoPortti palvelee yhä suurempaa luonnosta innostuneiden joukkoa – ovathan linnut ehkä yksi suosituimmista luontoharrastuksen osa-alueista.

Työkalu toimii hyvin pitkälti samalla logiikalla kuin aiemmatkin julkaisut. Käyttäjä tekee linnun ominaisuuksia kuvaavia symboleita klikkaamalla haluamansa määrän valintoja. Näillä pyritään mahdollisimman hyvin kuvaamaan tunnistettavan lajin piirteitä. Tukena valintojen tekemisessä ovat ohjekuvat ja -tekstit. Oikeista lajikuvista poimittujen yksityiskohtien avulla voidaan selventää, mitä eri ominaisuudet tarkoittavat.

Erottavin tekijä aiempiin työkaluihin lienee maantieteellisen alueen puuttuminen kokonaan valinnoista. Toisaalta valittavissa on erilaisia linnun käyttäytymiseen liittyviä asioita, kuten sen toimintaa ilmassa tai vedessä.

Huomioithan että työkalu on kehitysvaiheessa, joten täyttä toiminnallisuutta ei taata. Myöskin ohjetekstit ovat vielä työn alla. Pyydämme lähettämään palautetta, mikäli löydät parannusehdotuksia.

Työkalun valmistumiseen ovat vaikuttaneet seuraavat:

  • Hannu Tammelin, Jouko Lehmuskallio: tunnistusmatriisin laatiminen, lajikuvaukset, BirdLife Finlandista lisäksi Matti Riihimäki, Teemu Lehtiniemi, Johannes Hänninen.
  • Jari Peltomäki; valokuvat.
  • Jouko Lehmuskallio: valokuvat, tekstien toimittaminen.
  • Juha Lakaniemi; ulkoasu, symbolit.
  • Markus Lakaniemi, tuotantoassistentti.
  • Kristjan Adojaan ja tiimi: ohjelmointi
  • Eija Lehmuskallio: tuottaja.
Linkki

LuontoPortti: Linnut ja niiden tunnistaminen