Uutiset

LuontoPortti mukana Biovärit-näyttelyssä Rovaniemellä

Julkaistu: 14.10.2021, Kategoriat: ,

Gero Grundmann

Kuva: Gero Grundmann

Arktikumissa Rovaniemellä on avautunut mielenkiintoinen näyttely luonnonvärien tulevaisuudesta. Näyttelyn taustalla olevan BioColour-hankkeen tavoitteena on kehittää uusia menetelmiä luonnollisten väriaineiden laajamittaiseen tuottamiseen sekä tutkia väriaineiden ominaisuuksia ja käyttöä.

Luonnonväriaineiden käytöllä on pitkä historia, mutta synteettisten väriaineiden keksiminen ja maailmanlaajuinen yleistyminen on ajan saatossa syrjäyttänyt ne.

Näyttely oheistapahtumineen pyrkii vastaamaan kysymyksiin kuten, mitä ovat biovärit ja bioväriaineet ja mistä ne ovat peräisin? Kuinka niiden käyttö voisi edistää kestävämpää rinnakkaiseloa meitä ylläpitävän maapallon kanssa?

Näyttelyssä eri alojen asiantuntijat tutkivat edellämainittuja kysymyksiä. Näyttely esittelee eliöitä, jotka tuottavat väriaineita itse tai auttavat meitä tuottamaan bioväriaineita biotekniikan keinoin, sekä eliöitä, jotka varmistavat, että väriaineet ovat turvallisia niin ympäristölle kuin meille itsellemme. Voit tutustua bakteereihin, leviin, sieniin, eläimiin ja kasveihin sekä biovärejä eri näkökulmista tarkasteleviin teemoihin: väri ja valo, väri ja performatiivisuus sekä suomalainen bioväripaletti.

Näyttely on syntynyt Helsingin yliopiston johtaman ja Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman BioColour-tutkimushankkeen ja Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan välisenä yhteistyönä.

Näyttelyn ovat kuratoineet työelämäprofessori Julia Lohmann ja tohtorikoulutettava Ingvill Fossheim Aalto yliopistosta.

Näyttelyssä on esillä materiaalia BioColour-tutkimushankkeesta, yhteistyökumppaneilta sekä opiskelijoiden materiaalis-visuaalisia pohdintoja Lapin yliopiston Futures Studio –opintojaksolta. Töissään opiskelijat tutkivat teemoja, jotka liittyivät bioväreihin ja bioväriaineisiin, sekä pohtivat mahdollisia väritulevaisuuksia ja -skenaarioita.

Näyttelyssä on esillä teoksia myös seuraavilta henkilöiltä ja tahoilta:

Aman Asif ja Valentina Guccini, Ferske Scener, Konrad Klockars ja Noora Yau, Monica Louise Hartvigsen, Nour Ainasoja ja Henna Lampinen, Open-ended Ry/Jenni-Elina von Bagh, Päivi Fernström, Saamelainen kansallisteatteri Beaivváš, Tupu Mentu, Väkevä Collective, Helsingin yliopiston Käsityötieteen opiskelijat.   

Näyttelyn sponsorit ja yhteistyökumppanit:

Aalto Studios, Dmitry Semenov, Kesko, Laurizon, LuontoPortti – NatureGate, Natural Indigo Finland, Nikari

Näyttelyssä on mukana LuontoPortin lajikuvia ja niiden yhteydessä linkit lajien tietoihin lajisivustollamme

Näyttely avoinna: 14.10.-5.12.2021

Arktikum-talo
Galleriat Valo ja Katve I&II 
Pohjoisranta 4, Rovaniemi    

Avoinna
Ti-Pe 10-17
La-Su 10-16.

Vapaa pääsy


Lue näyttelyesittely kokonaisuudessaan täältä

Perinteinen värjäyskasvi morsinko

Morsinko, kuva Jouko Lehmuskallio
kuva: Jouko Lehmuskallio

Yksi näyttelyn lajeista on morsinko (Isatis tinctoria). Laji on tunnettu myös nimellä värimorsinko. Se on vanha värikasvi, josta on saatu sinistä väriainetta. Kun kasvia viljellään, siitä saadaan kerättyä lehtisatoa pari–kolme kertaa kasvukaudessa. Se sopii edelleen myös tutkimusten mukaan hyvin tekstiilien värjäykseen. Lue lisää morsingosta LuontoPortista.