Uutiset

Lohjalla torjutaan talkoovoimin jättiputkea

Julkaistu: 24.08.2010, Kategoria:

Vieraslajeista yksi näkyvimmistä, jättiputki on saanut lohjalaiset toimimaan. Lohjan kaupunki on aloittanut järjestelmällisen jättiputkien torjuntaohjelman. Jättiputket poistetaan erityisesti puistojen, päiväkotien ja ulkoilualueiden lähistöltä. Kuntalaiset ovat ilmoitelleet ripeästi jättiputken ja toisen vieraslajin, jättipalsamin esiintymistä. Lohjan kaupungin ympäristöpäällikkö Risto Murto kertoo, että jättiputkesta on saatu 15 havaintoa ja jättipalsamista parikymmentä. Ensi keväänä aloitetaan laajempi jättiputkien tuhoamisoperaatio Lohjan kaupungin alueella.

Jättiputkitalkoita järjestetään asukas- ja kyläyhdistysten voimin, mutta myös omatoimisesti jättiputkia saa tuhota, kunhan tekijällä on maanomistajan lupa.

Jättiputkien tuhoamisessa on oltava huolellinen monella tapaa. Ihokosketus aiheuttaa iholla monenlaisia, vaikeitakin palovammoja. Silmiin joutuessaan kasvinesteen yhdisteet voivat aiheuttaa näön menetystä. HUSin myrkytystietokeskuksen mukaan palovammat kannattaa huuhdella ja tämän jälkeen suojautua auringonvalolta ainakin kahden vuorokauden ajaksi.

Paras toistaiseksi tiedossa oleva tapa on niittää jättiputki suojautumalla itse huolellisesti. Niittäminen pitää tehdä ainakin 3–4 kertaa vuodessa. Myös juurakon kaivaminen auttaa tuhoamisessa. Niitetyt jättiputket täytyy hävittää huolellisesti. Kuljettaa niitä ei kannata, sillä niitetyistä kasveista saattaa irrota siemeniä ja kasvi jatkaa leviämistään. Jos haluat itse osallistua jättiputkien torjuntaan, Suomen ympäristökeskuksen sivuilta löytyy ohjeet jättiputkien hävittämiseen.

Lähteet
Jättiputket LuontoPortissa