Uutiset

Luonnonkukkien päivää vietetään jälleen kesäkuussa

Julkaistu: 19.05.2011, Kategoria:

Tähtitalvikki

Luonnonkukkien päivän teemalaji on tähtitalvikki, Moneses uniflora. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Luonnonkukkien päivä on yhteispohjoismainen tapahtuma, jonka tavoitteena on kasviharrastuksen edistäminen ja luontokokemusten tarjoaminen. Tapahtuman juuret ovat Tanskassa, jossa sitä on järjestetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa ensimmäistä Luonnonkukkien päivää vietettiin vuonna 2003. Vuonna 2010 Luonnonkukkien päivän kasviretket keräsivät Pohjoismaissa yhteensä lähes 9000 osallistujaa.

Tänä vuonna Luonnonkukkien päivää vietetään sunnuntaina 19.6. Päivän aikana järjestetään eri puolilla Suomea yhteensä 108 opastettua kasviretkeä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. 2-3 tunnin mittaiset retket ovat maksuttomia, eivätkä yleensä edellytä ilmoittautumista. Suurin osa retkistä soveltuu lapsiperheille.

Vuoden 2011 Luonnonkukkien päivän teemalajina on tähtitalvikki (Moneses uniflora). Tähtitalvikkia esiintyy koko Suomessa, mutta etenkin maan eteläosassa se on taantunut. Vuoden 2010 uhanalaisuusarvioinnissa se luokiteltiinkin ensimmäistä kertaa alueellisesti uhanalaiseksi eteläisimmässä Suomessa.

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Natur och Miljö, Suomen Biologian Seura Vanamo, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, Suomen ympäristökeskus, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL, Kasvityöryhmä ja WWF Suomi.

Lähteet ja linkit