Uutiset

LuontoPortti yhteistyöhön Kalifornian tiedeakatemian kanssa

Julkaistu: 20.02.2012, Kategoriat: ,

Acanthognathus teledectus

Acanthognathus teledectus, kuvaaja April Nobile. Copyright AntWeb.org, 2000-2009. Creative Commons lisenssi Attribution-ShareAlike 3.0 (cc-by-sa-3.0)

LuontoPortti on aloittanut yhteistyön Kalifornian tiedeakatemian kanssa. Yhteistyössä toteutetaan Kalifornian rannikkoalueelle verkossa toimiva muurahaislajien tunnistuspalvelu. Alueella on ollut jo vuosien ajan kansalaisille ja erityisesti koululaisille suunnattu hanke Kalifornian Bay arean muurahaislajeista, joita alueella on toistaiseksi havaittu noin 150.

Tohtori Brian Fisher. Kuva Jouko Lehmuskallio Brian Fisher on uransa aikana löytänyt ja nimennyt noin 1000 uutta muurahaislajia. Kuva: Jouko Lehmuskallio.

“LuontoPortin kehittämä lajien tunnistustyökalu sopii hyvin myös Kalifornian muurahaisprojektiin”, sanoo tutkimuksen johtaja, luonnon ja erityisesti muurahaisten tutkija, tohtori Brian Fisher. LuontoPortti ja tiedeakatemia rakentavat palvelusta myöhemmin myös mobiiliversion. Fisher toimii projektin tieteellisenä johtajana. Hankkeesta sovittiin Stanfordin yliopistovierailun yhteydessä tammikuun lopulla 2012.

Brian Fisher ja Eija Lehmuskallio Brian Fisher ja Eija Lehmuskallio. Kuva: Jouko Lehmuskallio.

Maailmalla muurahaisista tunnetaan 21 alaheimoa, 299 sukua, 12.199 lajia ja vielä 2.126 alalajia, joten haastetta tunnistustyökalun tekemiseen riittää. Jos halutaan tunnistaa vielä fossiilitkin, pitää lukuihin lisätä 4 alaheimoa, 132 sukua, 620 lajia ja 3 alalajia.

Suomalaiset saavat varmasti jossain vaiheessa oman työkalunsa muurahaisten tunnistamiseen. Meillä päästään hieman helpommalla, sillä lajeja on meiltä löytynyt toistaiseksi noin 50.

Linkkejä