Uutiset

Makujen metsäretki keskellä kaupunkia!

Julkaistu: 17.11.2014, Kategoria:

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Ravintola A21:n menu noudattaa luonnon vuodenkiertoa

Helsinkiläinen ravintola A21 käyttää Dining-menussaan oivaltavalla tavalla Suomen luonnon antimia, mukaellen samalla vuodenkiertoa. Käytännön soisi yleistyvän niin ravintoloissa kuin kodeissakin. Lähellä tuotetut, vähän prosessoidut raaka–aineet kun ovat ehdottomasti parasta materiaalia maukkaan ja terveellisen ruoan valmistamiseksi. A21 järjestää myös tilauskursseja, joilla valmistetaan ruokaa ajankohtaisista raaka-aineista.

”A21 Dining kietoo ruokailukokemuksen maistuvaksi tarinaksi. Puhtaiden ja tuoreiden makujen taustalla on teema, jonka mukaisesti jokainen annos vie sinua eteenpäin.” Näin ravintola määrittelee menuaan, ja kuvailee sitä retkeksi metsäpolulla. LuontoPortilla on ollut ilo tutustua sekä kokkauskurssiin että ravintolan teemamenuun.

Menu täynnä yllätyksiä

Retkemme alkoi raikkaalla omenaisella alkudrinkillä, jonka jälkeen meidät ohjattiin yhteen ravintolan monista tiloista, tunnelmalliseen Kontioon nauttimaan illan menusta.

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Aluksi saavuimme metsälammelle, jossa oli tarjolla haukea, hauen mätiä ja kampasimpukkaa. Taitavasti valmistetut herkulliset raaka-aineet olivat niin kauniisti esillä, että kokonaisuuden rikkomista joutui harkitsemaan pariinkin otteeseen. Jokainen suupala oli ihastuttava ja uudenlainen kokemus tutuista raaka-aineista. Alkupalalle suunniteltu fenkolin ja sellerin makuinen ruokacocktail täydensi metsälampielämystä hienosti.

Alkupalan jälkeen seikkailu jatkui metsässä. Hirvi, herkkutatit ja punajuuri muodostivat huikean kokonaisuuden. Hienostuneet maut yhdistettynä raakakaakaolla ja lakritsijuurella maustettuun ruokacocktailiin oli täydellinen.

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Syksyinen metsäretkiseikkailu jatkui maukkaalla keitolla. Tarjoilu oli poikkeuksellinen, pieni annos paahdettua mysliä ja päällä jokirapu-tomaattikeittoa. Tähän annokseen suunniteltu cocktail sisälsi punaista paprikaa & Darjeeling-teetä. Maut täydensivät tyylikkäästi kokonaisuutta.

Seuraavaksi tulimme havumaahan, jossa saimme maistaa etanaa, mustaa torvisientä ja ohraa. Kaikkien raaka-aineiden, erityisesti torvisienten maku oli hienostuneesti esillä. Makujen täydentäjänä toimi kauniin keltainen kurpitsa ja persilja -cocktail.

Tämän jälkeen retki jatkui sienimetsään, jossa koimme jälleen uusia elämyksiä! Villisikaa, suppilovahveroa ja selleriä. Täydellinen makujen yhdistelmä korostettuna karpalo & Calvados -cocktaililla.

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Pikkuhiljaa pääsimme metsäretkeltä kotipihan omenatarhaan, jossa tarjoiltiin omenaa, jogurttia ja inkivääriä. Suussa sulavan jälkiruoan kanssa tarjoiltiin kekseliäs ja raikas cocktail, jossa yhdistyi bergamotti ja tähtianis.

Viimeinen annos enteili nimelläänkin kotiinpaluuta. Viivyttelimme annoksen aloittamisessa, sillä tämä upea elämys olisi tämän jälkeen ohi! Yhdistelmä kirsikkaa, tummaa suklaata sekä sitruunatimjamia kruunasi kokonaisuuden.

Kaikki annokset olivat korumaisen kauniisti aseteltuina. Vaikka menu käsitti pidemmän retken mukaisesti seitsemän eri annosta, suoriuduimme retkestä kunnialla, sillä annokset olivat sopivan pieniä. Jokaisen annoksen osaset täydensivät toisiaan.

A21-ravintolan ruokaretki on huikea elämys, joka täytyy itse kokea. Erityisesti suosittelemme sitä ulkomaisille vieraille, joille on luvassa ainutlaatuinen kosketus suomalaisen luonnon antimiin. A21 on huippuosaajien ravintola, jossa puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet yhdistyvät uudella tavalla.

Makujen innoittama kuvashow
Linkki

a21.fi/dining

A21 Dining
Kalevankatu 17
00100 Helsinki

Valokuvat: Jouko Lehmuskallio
Teksti: Eija Lehmuskallio