Metsätähti on Luonnonkukkien päivän nimikkolaji 2018
Julkaistu: 17.06.2018, Kategoria: Kasvitiede
Metsätähti, kuva Jouko Lehmuskallio
Luonnonkukkien päivän nimikkolaji 2018 on Metsätähti, Trientalis europaea
Tieteellinen synonyymi: Lysimachia europea
Metsätähti ilahduttaa koko maassa Lounais-saariston kallioisilta kedoilta aina Lapin tunturipaljakoille saakka. Metsätähti kasvaa yleisenä myös tuoreissa ja lehtomaisissa metsissä, vaikka se on kuivahkojen kankaiden indikaattorilaji. Metsätähti kuuluu harvoihin näin laajalle levinneisiin lajeihin. Sillä on vain yksi kiinnostunut hyönteinen, kukkakärpänen, Melanostoma mellinum, muita pölyttäviä hyönteisiä sillä ei näe. Kasvi levittäytyykin tehokkaasti maarönsyjensä avulla. Kasviyksilö voi kehittää muutamia jopa toista metriä pitkiä maarönsyjä. Niiden avulla se valtaa pioneerikasvina vaurioituneilta paikoilta, kuten hakkuuaukeilta, ojanpientareilta ja ihmisen raivaamilta paikoilta uusia kasvupaikkoja.
Metsätähti kukkii alkukesästä, jo toukokuulta alkaen heinäkuulle saakka. Valkoinen, joskus vaaleanpunainen tähtimäinen kukka on vaikuttanut sen suomenkielisen nimen syntyyn. Kukkimattoman metsätähden lehtiruusuke on aivan omannäköisensä. Tarkkasilmäinen voi nähdä latvaruusukkeen alla muutamia, lähes huomaamattomia pienen pieniä lehtiä.
Metsätähti on innoittanut tarinan kertojia, taiteilijoita ja runoilijoita kaihoisalla kauneudellaan. Kasvitieteen luokittelun isä Carl von Linné piti metsätähden koruttomasta kauneudesta.
Metsätähti on ollut rakas suomalaisille, ja rakkaalla lapsella on ollut monta nimeä. Sitä on kutsuttu mm. aamutähdeksi, tähtikukaksi ja päivänkämmeneksi.
Metsätähteä ollaan muuttamassa suvusta Trientalis sukuun Lysimachia. Vaikea kuvitella, että kookas keltakukkainen ranta-alpi ja pieni hentoinen metsätähti kuuluvat samaan sukuun. Näin tieteellinen tutkimus kuitenkin osoittaa.
Lisätietoa ja kuvia lajista LuontoPortin lajisivuilla
Eija Lehmuskallio
Kuvat Jouko Lehmuskallio