Uutiset

Näkinruohojen suojelua tehostetaan

Julkaistu: 30.08.2011, Kategoriat: ,

Hentonäkinruohon ja notkeanäkinruohon suojelun tehostamiseksi on valmistunut laajana yhteistyönä kattava suojeluohjelma. Siihen on koottu tiedot lajien biologiasta, ekologisista vaatimuksista ja esiintymispaikoista Suomessa. Suojeluohjelmassa on esitetty näkinruohojen turvaamiseksi tarvittavia suojelu- ja hoitotoimia sekä seuranta- ja lisäselvitystarpeita. Lajien esiintymistä Suomessa ei ole vielä kattavasti selvitetty.

Hentonäkinruoho on Suomen harvinaisimpia kasveja. Sitä kasvaa vain Suomessa ja joillakin kasvupaikoilla Venäjällä ja Latviassa. Notkeanäkinruoho on Suomessa vielä harvinaisempi kuin hentonäkinruoho, mutta Euroopassa sitä tavataan harvinaisena useissa maissa. Hentonäkinruoholla on nykyisin tunnettuja esiintymiä 16 järvessä ja yhdessä jokisuistossa. Notkeanäkinruoholla varmennettuja kasvujärviä on neljä.

Jouni Issakainen ja Marja Koistinen kartoittivat lajien esiintymistä pääosin sukeltamalla. Kartoituksessa löydettiin uusia esiintymiä, ja sukeltaen pystyttiin selvittämään näkinruohokasvustojen laajuus ja esiintyminen suhteessa muuhun vesikasvillisuuteen. Lisäksi tietoa saatiin pohjan ja veden laadusta.

Näkinruohot ovat herkkiä kasvujärvien tilan muutoksille, etenkin vesien rehevöitymiselle ja muulle valuma-alueelta tulevalle kuormitukselle. Useimmat tunnetut näkinruohoesiintymät ovat niukentuneet ja osa esiintymistä on jo hävinnyt. Näkinruohojen turvaaminen edellyttää niiden kasvujärvien veden laadun hyvää tilaa. Se on mahdollista saavuttaa kokonaisten vesiekosysteemien ja valuma-alueiden tilan parantamisella.

Sekä hentonäkinruoho että notkeanäkinruoho viihtyvät etenkin etenkin harjumaisten muodostumien lähellä kirkasvetisissä ja lähteisissä, luontaisesti mineraalirikkaissa järvissä.

Lähde