Uutiset

Paras luontoteko 2015-2016?

Julkaistu: 21.12.2016, Kategoriat: ,

Vuosien 2015-2016 parhaan luontoteon palkinnosta kisaa 22 ehdokasta. Yhtenä ehdokkaista on LuontoPortin suunnittelema ja toteuttama luontopolku Tiedekeskus Heurekaan. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen julkistaa kilpailun voittajan helmikuun alussa.

LuontoPortti / NatureGate Promotions Finland toteutti perustajansa Eija Lehmuskallion suunnitteleman luontopolun tiedekeskus Heurekan pihamaalle Vantaalle. Polun varrella voi tutustua erilaisiin luontotyyppeihin ja niillä kasvaviin lajeihin, erityisesti syötäviin luonnonkasveihin. Täyden mullistuksen kokenut puutarha toteutettiin täysin kierrätysmateriaaleista.

Toimintamalli on järkevä niin luonnon, kuin rakennuttajienkin kannalta. Uusiorakentamisen alle jäävä luonnonmateriaali jatkaa hiilinieluna puutarhassa ja tarjoaa hyvän, valmiin kasvualustan lajeille. Taloudellisesti malli hyödyttää maansiirtokustannuksien pienentymisenä rakennuttajaa ja edullisen–ilmaisen maa-aineksen muodossa puutarhan rakennuttajaa.

Ympäristöministeriön ja Suomen IUCN-komitea tiedotteessa kilpailua kuvataan seuraavasti:

“Kilpailulla etsittiin organisaatiota, yritystä tai henkilöä, joka on omilla toimillaan turvannut suomalaisen luonnon elinvoimaisuutta ja ekosysteemipalvelujen toimivuutta vuosien 2015 ja 2016 aikana. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n yhtenä aiheena on innostaa uusia väestöryhmiä luontoon ja ymmärtämään luonnon monimuotoisuuden ja sen suojelun merkitys. Siksi tällä kertaa etsittiin luontotekoa, joka vaikkapa vapaaehtoistyön avulla on innostanut erilaisia väestöryhmiä – lapsia, nuoria, eläkeläisiä, työttömiä tai uusia suomalaisia – ymmärtämään luonnon suojelun merkitystä ja siten edistämään uhanalaisten lajien tai ekosysteemien suojelua.”

Lisätietoa

Verkkolehdessämme aiemmin: juttu puutarhan rakentamisesta

Valtioneuvosto.fi: Parhaan luontoteon palkinnosta kisaa 22 ehdokasta