Uutiset

Pihlajavinkkejä

Julkaistu: 07.10.2019, Kategoriat: ,

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Pihlajanmarjat ovat monella alueella Suomessa juuri nyt parhaimmillaan. Pieni pakkanen parantaa pihlajanmarjojen makua, joten niitä voi kerätä myöhäänkin syksyllä. Marjoista on moneksi: niistä voi tehdä mehua, hilloa, marmeladia, teetä… Ne sopivat leivän, pullan, kakkujen ja jälkiruokien raaka-aineeksi. Kuivatut pihlajanmarjat voi jauhaa ja käyttää jälkiruokiin, tai vaikka puuron päälle pitkin talvea. Kannattaa kokeilla myös marjojen lisäämistä pannaritaikinaan. Ne antavat sille pikanttia makua ja hyvän vitamiinilisän.

Pihlajasta voi käyttää myös silmut, lehdet ja kukat. Sen kaikissa osissa on terveyttä edistäviä ainesosia. Esimerkiksi marjoissa on C-vitamiinia, joka säilyy hyvin, kestäen myös keittämistä.

Pihlajanmarjamehu

Puhdistettuja pihlajanmarjoja voi höyryttää tai puristaa mehuksi. Mehu laimennetaan oman makuun sopivaksi vedellä. Happamuutta kukin voi säätää itselleen sopivaksi. Mukaan voi laittaa sesongin muita marjoja tai omenaa. Viimeksi mainittu, kuten myös luumu ja kriikuna loiventavat pihlajanmarjan happamuutta. Tyrnin kanssa pihlajanmarjasta saa puolestaan tujun C-vitamiinipommin ja suojaa flunssaa vastaan.

Opi hyödyntämään luonnonkasveja

Luonnon villit käyttökasvit: puut