Uutiset

Tammikuun lopussa bongataan lintuja!

Julkaistu: 26.01.2010, Kategoria:

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomen jo tutuksi tullut Pihabongaus-tapahtuma on lähellä. Tammikuun 30.-31. järjestettävän tapahtuman suojelijana on presidentti Tarja Halonen. Pihabongauksessa ideana on havaita eri lintulajeja yhden tunnin ajalta esimerkiksi omalta pihalta tai puistosta. Havainnot ilmoitetaan BirdLife Suomen toimistoon. Tapahtuma ei ole kilpailu, vaan tavoitteena on saada ihmiset innostumaan lintujen tarkkailusta ja muusta lähiluonnosta. Samalla kerätään tietoa Suomen linnustosta. Vuonna 2009 Pihabongaus-tapahtumaan osallistui 15 000 ihmistä ja lintuja nähtiin satoja tuhansia yksilöitä. Tarkemmat ohjeet osallistumiseen löytyvät BirdLife Suomen sivuilta:

www.pihabongaus.fi sekä alla olevista ohjeista:

Osallistumisohjeet

Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa. Osallistuakseen ei tarvitse olla lintuharrastaja. Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua eikä tapahtumassa ole osallistumismaksua.

  • Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla, puistossa tai muulla sopivalla paikalla joko lauantaina 30. tai sunnuntaina 31. tammikuuta.
  • Tunnista havaitsemasi lintulajit.
  • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
  • Ilmoita havaitsemasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLife Suomelle viimeistään 5.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi. Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa tulisi olla lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Jos kotipihan linnut eivät ole vielä tuttuja, löydät tavallisimpien talvilintujemme kuvat ja lyhyet lajiesittelyt osoitteesta www.pihabongaus.fi. Osallistuneiden kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. BirdLife Suomi julkaisee verkkosivuillaan alustavaa tietoa Pihabongauksen tuloksista 1.2. ja tarkemmat tulokset helmikuun aikana.

Tietoa Suomen linnustosta löydät tietysti myös LuontoPortin lintuosiosta.