Uutiset

Terveisiä lähiruokaseminaarista

Julkaistu: 25.01.2010, Kategoria:

LuontoPortin järjestämässä miniseminaarissa Hanasaaren kulttuurikeskuksessa luonnon monimuotoisuus tuli entistä läheisemmäksi. Aluksi vieraat tutustuivat Eija ja Jouko Lehmuskallion opastamana ”Kurkistus luontoon” –valokuvanäyttelyyn. Näyttely on jaettu teemoihin ”Itämeri”, ”Luonnon monimuotoisuus ja luonnonantimet”, sekä ”Valon ja vuodenaikojen vaihtelu maisemassa”.

Ennen illan puhujia saapui iloinen yllätys, sillä tasavallan presidentti Tarja Halonen lähetti näyttelyyn kukkatervehdyksensä. LuontoPortti kiittää lämpimästi tästä arvokkaasta huomionosoituksesta. Tervehdys loi tilaisuuteen voimakkaan positiivisen vireen.

Illan puhujista Mikko Saarela perehdytti yleisöä työn alla olevaan kalojen tunnistustyökaluun. Professori Sirpa Kurppa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta Jokioisilta puhui lähellä tuotetun ruoan eduista. Osataanko lähiruokaa arvostaa oikealla tavalla, kun on totuttu saamaan kaikki valmiissa pakkauksissa. Voidaanko omilla valinnoilla vaikuttaa kestävällä tavalla. Teknologiapäällikkö dosentti Kirsi-Marja Oksman-Caldentey Valtion teknisestä tutkimuskeskuksesta puolestaan tutustutti marjojen terveysvaikutusten uusimpiin tutkimustuloksiin. Marjoillamme on voitu osoittaa olevan selkeästi terveyttä edistäviä, jopa parantavia ominaisuuksia.

Keittiömestari Sami Tallberg ravintola Careliasta kertoi saaneensa oppinsa luonnonkasvien ja luonnonraaka-aineiden monipuoliseen käyttöön Lontoossa. Palattuaan kahdeksan vuoden jälkeen takaisin kotimaahan, hän innostui Suomen puhtaan luonnon monipuolisesta kasvivalikoimasta.

Sami kerää itse luonnosta kasvit ja käyttää niitä hyvin monipuolisesti. Hän kertoi käyttävänsä keittiössään noin 40 yleistä luonnonkasvia. Kaikki lajit löytyvät läheltä ja ovat yleisiä jopa pääkaupunkiseudulla. Seminaarivieraat saivat maistella Samin mukanaan tuomia maukkaita mesiangervolla ja douglaskuusi-uutteella maustettuja jäätelöitä.

Hanasaaren keittiöpäällikkö Kim Palhus oli laatinut illan menuksi lähiruoka-teeman mukaisen aterian. Kim toimii Pohjoismaisena ruokalähettiläänä. Lähiruoka on myös Hanasaaren kulttuurikeskuksen ohjelmistossa kuluvan vuoden aikana.

Kuvia miniseminaarista, kuvat Juha Lakaniemi ja Jouko Lehmuskallio

Lue lisää

Verkkolehden artikkelit: