Uutiset

Uudistuksia LuontoPortin lajisivustolla

Julkaistu: 14.04.2011, Kategoria:

Lintuäänet

Lisäsimme lintuartikkeleihin mainiot näytteet lintujen äänistä. Hyvälaatuiset äänet on äänittänyt Jan-Erik Bruun, joka toimii tutkijana Suomen Ympäristökeskuksessa. Ääninäytteet kattavat lähes kaikki sivuston noin 250 lintulajia. Ääninäytteitä voi kuunnella linnun kuvien yhteydessä olevasta soittimesta.

Von Wrightin veljesten lintumaalaukset

Jo viime vuonna täydensimme lintulajien kuvia Magnus ja Wilhelm von Wrightin Svenska Foglar -teoksen upeilla lintukuvituksilla, jotka saimme käyttöömme Kansalliskirjastosta. Wrightin veljesten kuvia on äskettäin lisätty iso joukko. Yksityiskohtaiset maalaukset tukevat sivuston valokuvia ja ovat mainio apu myös lajien tunnistamisessa.

Kukkakasvien tunnistus: vihreänä säilyvät lehdet

Kukkakasvien tunnistustyökaluun on lisätty uusi valinta, jonka avulla voidaan tunnistaa lajeja, joiden lehdet tai lehtiruusukkeet säilyvät vihreinä myös talven yli. Valinta löytyy tunnistustyökalun Lehdet ja lehdykät -pääominaisuusryhmästä.

Puiden ja pensaiden tunnistus: kukinta ja lehdet

Uusi valinta puiden ja pensaiden tunnistustyökalussa auttaa tunnistamaan lajeja sen mukaan, missä vaiheessa kukinta tapahtuu verrattuna lehtien puhkeamiseen. Useimmat Suomen puut vihertävät ennen kukinnan alkamista, mutta monet lajit myös aloittavat kukinnan ennen lehtien puhkeamista. Tämä on tuntomerkki, joka voi helpottaa lajin tunnistamista huomattavasti. Valinta on Aika ja paikka -pääominaisuusryhmässä.

Kalojen selaaminen kokoluokittain

Kalalajien selaamista helpottamaan lisäsimme pienen yksityiskohdan. Sivustomme kalat-osion pääsivulta löytyy nyt mahdollisuus tarkastella kaloja kokoluokittain. Kokoluokat ilmaisevat enimmäispituutta, jonka kala keskimäärin aikuisena saavuttaa.

Tietoiskuja

Olemme myös lisäämässä lajiteksteihin pieniä lisätietoruutuja, jotka sisältävät esimerkiksi hauskoja lajiin liittyviä ennätyksiä. Lisäksi useiden kasviheimojen selausnäkymässä on jatkossa luettavissa yleiskuvaus heimosta.