Uutiset

Valkoposkihanhien määrä laski hieman pääkaupunkiseudulla

Julkaistu: 03.08.2011, Kategoria:

Valkoposkihanhi, Branta leucopsis. Kuva: Jari Peltomäki

Valkoposkihanhi, Branta leucopsis. Kuva: Jari Peltomäki

Suomen ympäristökeskuksen ja ympäristöministeriön tutkijat laskivat heinäkuun lopussa Helsingin ja Espoon kerääntymispaikoilta yhteensä 3216 valkoposkihanhea. Poikasia laskettiin 420. Määrät ovat aavistuksen viime vuotta pienemmät.

Espoon Tapiolan merkitys poikueiden kerääntymisalueena väheni edelleen ja alueella havaittiin vain neljä poikuetta. Se on vain kymmenesosa parhaiden vuosien määrästä. Helsingissä poikuemäärät eivät ole vähentyneet yhtä jyrkästi.

Poikueiden keskikoko pieneni edellisvuosista hieman. Nyt poikueessa on keskimäärin 2,1 poikasta, kun vuosina 2007-2010 luku on ollut 2,3. Poikasmäärän kasvun pysähtymiseen vaikuttaa laitumien laatu ja kunto. Useilla paikoilla on havaittavissa valkoposkihanhille kelpaamattomien ketohanhikkien ja niittyhumaloiden lisääntyminen rantanurmikoilla. Myös kuivuus on heikentänyt poikasten selviytymistä. Toinen perättäinen kylmä talvi on puolestaan heikentänyt pesivien lintujen kuntoa, ja osa linnuista on saattanut jättää pesimättä.

Vuosina 1996-2003 valkoposkihanhikanta kasvoi pääkaupunkiseudulla nopeasti, keskimäärin 47 prosenttia vuodessa. Viime vuosina kasvu on hidastunut. Koko Suomen mittakaavassa kanta kuitenkin kasvaa edelleen voimakkaasti.

Valkoposkihanhi pesii koko rannikkoalueella itärajalta Perämerelle. Suurimmat keskittymät ovat pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Sisämaassa valkoposkihanhet pesivät Lahden Vesijärvellä, Päijänteellä, Etelä-Karjalassa ja Oulujärvellä.

Lähteet ja linkit