Uutiset

Vieraslajit hyötykäyttöön voimalaitoksissa

Julkaistu: 23.07.2013, Kategoriat: ,

Satakunnassa kerätään jättiputkia ja jättipalsamia voimalaitoksiin poltettavaksi. Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on tiedossa yli 400 jättipalsamiesiintymää ja 300 jättiputkiesiintymää. ELY-keskus toivoo kansalaisilta ilmoituksia esiintymistä, jotta kasvien leviämistä voidaan viipymättä torjua. Ympäristöhuoltoyritykset Ekokem ja Veikko Lehti ovat lähteneet mukaan vieraslajien hävittämistalkoisiin. Porissa jättiputki- ja jättipalsamijätettä voi toimittaa Veikko Lehden ongelmajätepisteeseen keskiviikkoisin klo 12-18 osoitteeseen Kartanontie 42. Kerätty jäte poltetaan Ekokemin voimalaitoksissa Riihimäellä. Keräys keskitetään yhteen paikkaan kasvien leviämisen estämiseksi. Jos jokin ryhmä tai yhteisö innostuu keräämään isomman satsin vieraslajijätettä, Veikko Lehti järjestää kuljetuksen jätteelle.

Jättiputki ja jättipalsami ovat haitallisia vieraslajeja. Ne ovat alun perin koristekasveja, jotka puutarhoista karattuaan ovat levinneet nopeasti ja vallanneet elintilaa ympäristön luontaisilta lajeilta. Jättiputki on vaarallinen myös ihmiselle, sillä sen kasvineste voi aiheuttaa palovamman kaltaisia vammoja. Herkimmät voivat saada jättiputkista hengenahdistusta ja allergisia reaktioita.

Jättipalsamin kitkeminen on melko helppoa ja siinä varusteiksi riittävät puutarhakäsineet ja kumisaappaat. Jättiputken poistaminen on vaativampaa, sillä sen juuret ovat vahvemmat. Myös suojauksen on jättiputkea poistettaessa oltava huolellisempi. Molemmat kasvit kannattaa poistaa kokonaan. Kukinnot tulisi leikata heinä- ja elokuun aikana ennen kuin siementäminen alkaa.

Lähde