Uutiset

Villiyrtti-koulutus Ristiinassa menestys

Julkaistu: 04.06.2010, Kategoriat: ,

Sami Tallberg valmistamassa voikukanlehtisalaattia. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Sami Tallberg valmistamassa voikukanlehtisalaattia. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Mikkelin Ruralia instituutti järjesti Ristiinassa Luonnosta lautaselle -kurssin, jonka aikana tunnistettiin ja kerättiin lajeja lähiluonnosta sekä valmistettiin niistä ruokaa huippukokki Sami Tallbergin vetämänä. Halukkaiden määrä instituutin järjestämiin koulutuksiin on kasvanut vuosi vuodelta. Tälläkin kertaa kaikki koulutuspaikat täyttyivät nopeasti.

Kurssilaiset keräsivät keittiömestari Sami Tallbergin kanssa kahden päivän menuun tarvittavat kasvisraaka-aineet lähiluonnosta. Pääruoan yhteydessä tarjoiltu kuhakin oli lähiruokaa, peräisin Järvi-Suomen alueelta. Kaikki osallistujat olivat kokeneita kasviasiantuntijoita. Paikalla oli pioneerityötä tekeviä tuotekehittäjiä, joiden kehitystyön pohjalta on jo aiemmin syntynyt uusia lähiruokatuotteita markkinoille. Tilaisuuden järjestäjänä ja organisaattorina toimi Ruralia-instituutin Birgitta Partanen. LuontoPortti on tehnyt yhteistyötä instituutin kanssa viime vuoden loppupuolelta asti.

LuontoPortin järjestämä lajintunnistus-palvelun esittely sai positiivisen vastaanoton myös asiaa tuntevien piirissä. Onhan lajien tunnistaminen ja niiden kestävällä tavalla tapahtuva käyttö ehdottoman tärkeää niitä ravintokäyttöön kerättäessä.

Syötäviä ja herkullisia kasvilajeja löytyi runsaasti aivan lähimaastosta. Ainoastaan osmankäämien nuorten versojen hankkiminen vei hieman enemmän aikaa ja vaivaa, sillä apuvälineeksi tarvittiin soutuvenettä.

Sami Tallberg esittelee pian julkaistavaa kirjaansa. Kuva: Jouko Lehmuskallio
Sami esittelemässä pian julkaistavaa villiyrtti-kirjaa. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Sami Tallberg opasti luovasti, kuinka monipuolisesti aivan tuttuja kasveja voi käyttää. Tarjolla oli mm. koivun lehdillä maustettua leipää ja friteerattuja nokkosia, jotka tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Tässä molempien päivien menu:

Keskiviikko

 • Voikukka-sinihomejuustosalaattia
 • Friteerattuja nokkosenlehtiä
 • Kuhaa, isomaksaruohoa ja osmankäämiä
 • Mesijuuri crème brule

Torstai

 • Villiyrttisalaattia
 • Jäähdytettyä niittysuolaheinäkeittoa ja vuohenjuustokeksi
 • Seitsemän minuutin luomukananmunia ja ruoholaukkaa
 • Muikkuja ja kuusenkerkkiä
 • Keitettyä savupotkaa
 • Horsmanversoja ja voikukannuppuja
 • Mesiangervojäätelöä ja mehiläisten keräämää siitepölyä
Mikkeli edelläkävijä koko maassa

Suomen puhdas luonto on ainutlaatuista koko maailmassa. Mikkelin alueella on tehty pioneerityötä, johon on sitoutunut myös luovasti ajattelevia
luomu- ja kestävään luontomatkailuun erikoistuneita yrittäjiä. Tällaisia yrittäjiä alueella on useita. Helsingin yliopiston yksikkö, Mikkelin Ruralia-instituutti on tehnyt aiheeseen liittyvää koulutusta ja tutkimusta jo useiden vuosien ajan johtaja Pirjo Siiskosen johdolla. Ruralia-instituutti on edistänyt alueella maaseudun elinkeinoja monitieteisen tutkimuksen sekä siihen perustuvan koulutuksen ja kehittämistoiminnan avulla. Tämäkin koulutustapahtuma oli oiva tilaisuus verkottua ja tuloksena syntyikin aivan konkreettisia yhteistyömuotoja.

LuontoPortin ja Ruralia-instituutin yhteistyö jatkuu muun muassa luontokuvanäyttelyllä alkaen 4.8. Mikkeli-salissa. Näyttelyn yhteydessä pidetään useita lähiluontoon liittyviä teemapäiviä.

Luonnosta Lautaselle -kurssin osanottajia. Kuva: Jouko Lehmuskallio
Luonnosta Lautaselle -kurssin osanottajia. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Friteeratut nokkoset:

Ainekset: Nokkosen lehtiä ja versoja, ruokaöljyä (kotimainen rypsiöljy on paras), suolaa

Kuumenna rypsiöljy kattilassa 140-asteiseksi. Käytä lämpötilan mittaamiseen digitaalista paistomittaria. Huuhdellut ja huolella kuivatut nokkosen lehdet upotetaan kuumaan rypsiöljyyn parin-kolmen minuutin ajaksi. Nostellaan reikäkauhalla ylös paperin päälle, jotta ylimääräiset öljyt valuvat pois. Ripaus suolaa pinnalle ja siinä se on: uudenlaiset ja taatusti terveellisemmät sipsiherkut! Sopii tarjoiltavaksi naposteluherkkuina, leivän kanssa, dippikastikkeella… Loistava tuote, jota voi suositella kaikille!

Samilta julkaistaan lähipäivinä villikasvikirja, jossa on lisää herkullisia reseptejä.

Eija Lehmuskallio

Linkki

www.helsinki.fi/ruralia/