Uutiset

Villiyrttikierros Heurekassa

Julkaistu: 16.05.2016, Kategoriat: ,

Kuvassa Eija Lehmuskallo, Sami Tallberg ja kutsuvieraana Helsingin yliopiston emeritusprofessori Mauri Åhlberg.

Viime viikonloppuna 14.5.2016 järjestetty kevään ensimmäinen villiyrttikierros tiedekeskus Heurekassa oli menestys. Luontopolun lajeja tutkittiin LuontoPortin Eija Lehmuskallion opastuksella. Tilaisuudessa huippukokki Sami Tallberg teki sesongin villiyrteistä raikkaan salaatin. Salaatti sai mausteekseen maistuvan tyrni-oliiviöljy-sinappikastikkeen.

Eija suunnitteli ja toteutti viime kesänä tiedekeskukseen luontopolun, jolla kasvaa runsaasti paikallisia luonnosta löytyviä ravinto-ja rohdoskasveja. Polku on suunniteltu siten, että siellä kukkii koko kesän ajan aina syksyyn saakka. Tällä hetkellä kukkivina voi nähdä tyypillisiä kevään lajeja, esimerkiksi kevätesikkoa, aho-orvokkia ja kanankaalta. Pähkinäpensaiden juurella on puolestaan nupullaan karhunlaukka.

Heurekan polulla kasvit on tarkoitettu vain tunnistettavaksi ja ihailtavaksi. Niitä ei saa kerätä eikä maistella. Tähän on pari tärkeää syytä: mukana saattaa olla myrkyllisiä lajeja, sillä luontopolun maa-aines on kierrätysmateriaalia. Polun varrella saattaa kasvaa muitakin kuin sinne istutettuja ravinnoksi kelpaavia lajeja. Toinen ja merkitykseltään pienempi pulma on se, että jos jokainen vieras ottaisi osansa kasveista, niin istutetut kasvit häviäisivät!

Polulla siis katsotaan ja tunnistetaan, mutta ei maistella! Voit opetella tunnistamaan syötäväksi kelpaavia kasveja myös LuontoPortti -verkkopalvelussa.

Linkkejä