Uutiset

WWF: Itämeren villin lohen ostamista tulee välttää

Julkaistu: 28.02.2012, Kategoriat: ,

Lohi, Salmo salar. Kuva: Gösta Sundman: Suomen Kalat – Kansalliskirjaston kokoelmat.

Lohi, Salmo salar. Kuva: Gösta Sundman: Suomen Kalat – Kansalliskirjaston kokoelmat.

WWF Suomi kehottaa tänään julkistetussa, päivitetyssä Kuluttajan kalaoppaassaan kuluttajia, kauppoja ja ravintoloita välttämään Itämeren villin lohen ostamista. Kalaoppaassa kalat luokitellaan liikennevaloista tutuilla väreillä niiden pyynnin ja kalakantojen kestävyyden mukaan. Vihreällä merkittyjä kaloja voi ostaa hyvällä omallatunnolla, keltaisella merkittyjen kohdalla kehotetaan käyttämään harkintaa punaisella merkittyjä kaloja välttämään kokonaan. Itämeren lohi siirtyi uudessa luokittelussa keltaiselta listalta punaiselle, koska sen kalastuskiintiöt ovat WWF:n mukaan kaukana kestäväksi määritellystä.

Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella villiä lohta saa Euroopan Unionin Maatalous- ja kalastusneuvoston myöntämän kiintiön mukaan kalastaa 122 553 kappaletta, vaikka tutkijoiden tekemä kestävän kalastuksen mukainen ehdotus oli alle puolet tästä. Suomenlahdella lohia saa pyytää 15 419, kun tutkijoiden ehdotus oli 10 884. Ongelmana on myös laiton kalastus ja muiden kuin ammattikalastajien lohisaaliit, joita ei raportoida.

Päivitetyssä Kuluttajan kalaoppaassa on arvioitu neljä uutta, aiemmin oppaasta puuttunutta kalalajia. Lisäksi useiden lajien suosituksia on tarkennettu. Uusia vihreäksi luokiteltuja lajeja ovat harjus, salakka ja hopearuutana.

WWF Suomen tavoitteena on tehdä Suomesta maailman ensimmäinen maa, jossa on ainoastaan kestävästi pyydettyä ja tuotettua kalaa kaupan vuoden 2015 loppuun mennessä. Monet kaupat ja ravintolat ovat ilmoittaneet pyrkivänsä noudattamaan WWF:n kalaopasta.

Lähde