Uutiset

WWF käynnisti kampanjan kalakantojen puolesta

Julkaistu: 18.04.2012, Kategoriat: ,

Lahna löytyy Kuluttajan kalaoppaan vihreältä listalta. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Lahna löytyy Kuluttajan kalaoppaan vihreältä listalta. Kuva: Jouko Lehmuskallio

WWF on käynnistänyt kampanjan, jolla se haastaa koko Suomen mukaan maailman kalakantojen suojeluun. Kampanjan tavoite on, että Suomessa olisi vuonna 2015 tarjolla vain kestävästi kalastettua tai tuotettua kalaa. Nykyisin yli 70 prosenttia suomalaisten ruoaksi päätyvästä kalasta tulee ulkomailta. Kampanjan tavoite onkin lisätä kotimaisen, kestävästi kalastetun kalan käyttöä. Samalla halutaan tehostaa uhanalaisten kalalajien suojelua ja vastuullista kalastusta ja kalankasvatusta. Vuoden loppuun asti jatkua kampanja perustuu WWF:n Kuluttajan kalaoppaaseen, jossa kalat on luokiteltu niiden pyynnin ja kalakantojen kestävyyden mukaan.

“Suomessa kalastus on pääsääntöisesti kestävällä pohjalla. Yleisesti ei kuitenkaan tiedetä, että Suomessa voi aivan laillisesti pyytää ja myydä myös äärimmäisen uhanalaista kalaa. Uskomme, että jo pelkkä tiedon lisääminen näistä asioista auttaa toimimaan kalatiskillä oikein”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder. Hänen mukaansa ihmiset kyllä kantavat huolta uhanalaisista eläimistä ja kasveista, mutta kalat jäävät helposti unohduksiin, koska ne elävät ihmisille näkymättömissä pinnan alla.

Kymmenet alan toimijat ovat jo vastanneet haasteeseen. Niiden joukossa on esimerkiksi Helsingissä toimiva Palmia catering -palvelut, joka tuottaa päivittäin noin 100 000 ateriaa päiväkoteihin, kouluihin, ravintoloihin ja sairaaloihin. Palmia on poistanut ruokalistoiltaan kalat, jotka WWF:n kalaoppaassa on merkitty punaisella. Palmia on sitoutunut kehittämään kotimaisista, WWF:n kalaoppaan vihreän listan kaloista uusia reseptejä vuosittain 2012-2015.

Myös tavallinen kuluttaja voi osallistua kampanjaan pyytämällä kaupoissa ja ravintoloissa kestävästi kalastettua ja tuotettua kalaa. WWF:n kalaoppaasta saa apua kalavalintojen tekemisessä.

Lue lisää