Kestävän kehityksen kasvatus hakee tilaa ja roolia Suomen koulumaailmassa
30.09.10 Kategoriat: Kestävä kehitys, Kasvatus
Ympäristökasvatus on elämänmittaista kasvatustoimintaa, jossa tuetaan yksilön ja yhteisön arvojen, tietojen, taitojen ja toimintatapojen muuttamista kestävän kehityksen mukaisiksi. Ympäristökasvatuksen rinnakkaisterminä käytetään kestävän kehityksen kasvatusta, ja tilanteesta riippuen termejä voidaan pitää toistensa synonyymeinä. Parhaillaan on meneillään YK:n Kestävää kehitystä edistävän kasvatuksen vuosikymmen, joka on ottanut tavoitteekseen saada kestävä kehitys kaikkien maiden opetusohjelmiin. Mikä on tilanne tämän päivän Suomessa?
30.08.09 Kategoriat: LuontoPortti, Kasvatus
Luonto ympäröi meitä kaikkialla. Kuljimmepa töihin, kouluun tai kesämökille – joka paikassa kohtaamme muun muassa kasveja, lintuja, hyönteisiä ja kiviä. Mutta kuinka moni meistä kiinnittää niihin sen suurempaa huomiota? Osaisitko sinä kertoa, mitä kasveja työmatkasi varrella kasvaa, mikä puu varjostaa kesämökkisi terassia ja minkä linnun sirkutus sen latvasta kuuluu?
Professori Martti Lehtinen haastattelussa
29.08.09 Kategoriat: Kivet ja mineraalit, Kasvatus
Jokin aika sitten eläkkeelle jäänyt museonjohtaja ja professori Martti Lehtinen Helsingin Luonnontieteellisen keskusmuseon Geologian museosta kantaa usein paitansa rintataskussa kiveä. Näin kivi hänen mukaansa pysyy aina tiukasti lähellä sydäntä. Tästä tuskin tarvitsisi kantaa huolta, sillä innostuneella professorilla ei ainakaan sydän kivety, kun puhutaan kivi- ja mineraalitietouden lisäämisestä.
Museomestari Juho Paukkunen
29.08.09 Kategoriat: Hyönteiset, Kasvatus
Kun hyönteistutkija, Eläinmuseon hyönteisosaston museomestari Juho Paukkunen Helsingin yliopistosta lähtee maastoon, hän pakkaa yleensä mukaansa haavin ja suuntaa sinne, minkä muut kiertävät kaukaa. Hänen oma tutkimuskohteensa on myrkkypistiäiset, joita muut ihmiset pääsääntöisesti hätistelevät kaikin keinoin kauemmaksi…