Uutiset

Epätavallisia syyshavaintoja?

Julkaistu: 17.10.2018, Kategoriat: ,

Metsäapila, kuva Jouko Lehmuskallio

Metsäapila, kuva Jouko Lehmuskallio

Päätimme järjestää kuvaushaasteen, jolla haluamme tehdä näkyväksi muutoksia, jotka voivat olla merkkejä ilmastonmuutoksesta. Haaste on hyvin yksinkertainen: Pyydämme kuvaamaan syksyn myöhäisimmin kukkivia luonnonkasveja. Osallistua voivat kaikki luonnonystävät!

Pistäydyimme juuri kuvaamassa luontoa parin päivän aikana Etelä-Suomessa. Lokakuussa löytyi jopa yli 60 kukkivaa lajia. Havaintojemme mukaan aiemmin ei ole ollut näin paljon tähän aikaan kukkivia lajeja. Tunnistustyökalussammekin lokakuussa mahdollisesti kukkiviksi on tällä hetkellä luokiteltu vain 36 lajia.

Luonnon kuvaaminen ja havaintojen jakaminen on tärkeä osa ilmastonmuutoksen tutkimusta, jossa kuka tahansa voi olla avuksi. Tämän haasteen avulla pyrimme saamaan tutkijoille tietoa lajien epätavallisesta kukinnasta. Samalla voimme tarvittaessa korjata myös tunnistustyökalumme lajitietoja.

Osallistu!

Tee näin: ota kuva kukkivasta kasvista maastossa, kuva kannattaa ottaa myös kasvin lehdestä ja kasvupaikasta. Kuvista tulee voida tunnistaa laji, mutta sinun ei tarvitse välttämättä osata nimetä sitä. Asiantuntijamme auttavat tarvittaessa.

Osallistu sähköpostilla (kilpailu at luontoportti.fi) otsikolla Ilmastohaaste. Liitä mukaan kuva(t), kuvauspäivämäärä sekä sijainti: joko paikkakunta, tai tarkemmat koordinaatit esimerkiksi Maanmittauslaitoksen karttapalvelua apuna käyttäen.

Julkaisemme koosteita havainnoista verkkolehdessämme, Facebook-sivuillamme ja Instagramissa. Kuvien yhteydessä kerrotaan kuvaajan nimi tai haluttu nimimerkki. Arvomme kaikkien osallistuneiden kesken vuoden lopulla hyviä palkintoja! Kuvia otetaan vastaan niin kauan, kuin kukintaa tänä vuonna riittää.

Kun lähetät kuviasi, annat julkaisuoikeuden sivuillamme tähän aiheeseen liittyvissä jutuissa ja levineisyystietojen yhteydessä kartalla. Tekijänoikeudet jäävät luonnollisesti sinulle, emmekä käytä kuviasi sivuillamme muissa yhteyksissä ilman erillistä lupaasi.

Tehdään seurannasta toistuva tapahtuma!

Tarkoitus on tehdä tästä kahdesti vuodessa järjestettävä tapahtuma, jossa jatkossa havainnoidaan vastaavasti myös kevään varhaisimpia kukkijoita ja muita lajiryhmiä.

Ohessa omia löytöjämme lokakuisesta luonnosta, kuvaajana Jouko Lehmuskallio.

Teksti: Eija Lehmuskallio