Uutiset

Haitalliset vieraslajit kukkivat

Julkaistu: 24.07.2012, Kategoriat: ,

Persianjättiputki, Heracleum persicum

Persianjättiputki, Heracleum persicum. Kuva: Jouko Lehmuskallio

Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa kansalaisia ilmoittamaan luonnossa havaitsemansa jättiputket ja muut haitalliset vieraskasvilajit. Vieraskasvilajeista ovat tällä hetkellä kukintovaiheessaan ja helposti tunnistettavissa jättiputket, jättipalsami ja kurtturuusu. Jättiputkilajit ovat erittäin haitallisia lajeja, jotka on tarkoitus hävittää Suomesta kokonaan. Jättiputkikasvustot alentavat tontin arvoa ja aiheuttavat kivuliaita palovamman kaltaisia iho-oireita.

Haitallisten lajien leviämisen hidastamisessa ja niiden hävittämisessä kaivataan kansalaisten panosta. Torjuntasuunnitelmia varten tarvitaan tietoa lajien sijainnista ja lukumäärästä. Vieraskasvilajeista tehdyt havainnot voi ilmoittaa Luonnontieteellisen keskusmuson Hatikka-havaintotietokantaan.

Vieraslajit ovat eläin-, kasvi- ja muita eliölajeja, jotka ovat levinneet uudelle alueelle ylittämällä ihmisen avulla lajille muuten mahdottoman leviämisesteen, kuten valtameren tai vuoriston. Pieni osa vieraslajeista onnistuu kotiutumaan uusille alueille niin hyvin, että ne aiheuttavat haittaa joko ihmiselle tai luonnon alkuperäiselle lajistolle.

Lähteet ja linkit