Uutiset

Huhtikuussa opitaan villiyrttejä - edullisesti!

Julkaistu: 14.04.2021, Kategoriat: ,

Nyt kannattaa liittyä villiyrttikursseillemme, sillä lajit ovat pian parhaimmillaan, ja huhtikuun loppuun saat kuukauden tilauksen alle kympillä – sisältäen kaikki villiyrttikurssimme. Opit hyödyntämään puhtaat luonnonkasvit, niiden tunnistamista, keräämistä ja säilömistä. Jos olet aloittelija, kannattaa aloittaa ilmaisesta johdannosta ja jatkaa Kymmenen helppoa villlyrttiä -kurssilla. Tarjolla kaikkiaan 17 erilaista kurssia koko satokauden ajalle.

Miksi kerätä luonnonkasveja?

Luonnonkasvien käyttäminen ravinnoksi tai muuten hyödyksi on ollut jo useamman vuoden kovassa nousussa. Eikä ihme, sillä tarjoaahan niiden keräily ja käyttö monenlaista hyvää: jo pelkkä luonnossa liikkuminen antaa mieltä kohottavia elämyksiä. Kun tietää lisäksi osaavansa jotakin, mistä on hyötyä sekä itselle että pidemmällä tähtäimellä myös ympäristölle, on ilo moninkertainen. Puhtaiden luonnonantimien käyttöä voikin suositella kaikille!

Tiesitkö, että Suomen luonto tarjoaa kymmenittäin kasveja, joille kauppojen, usein ulkomailta rahdatut tuotteet eivät pärjää alkuunkaan esimerkiksi maun suhteen?

Kuinka aloitan?

Suurin este useimmille luonnonlajien hyödyntämiseksi on pelko siitä, ettei osaa tunnistaa tai käyttää keräämiään lajeja. Jälkimmäinen on turha huoli, sillä luonnonkasvit soveltuvat aivan tavalliseen tapaan niin pääraaka-aineiksi, mausteiksi kuin koristeiksikin.

Mitä taas tulee lajien tunnistamiseen, on asian tiedostaminen aivan oleellisin seikka matkalla luonnonkasvien mestariksi! On ensiarvoisen tärkeää muistaa, että luonnossamme kasvaa hyvin myrkyllisiä lajeja, eikä suin päin sännätä maistelemaan ja kokeilemaan kaikkia kivan näköisiä kukkia – tätäkin olemme vuosien varrella nähneet… Mutta nyt, kun tämä on tiedostettu, on ensimmäinen askel jo otettu ja voidaan siirtyä seuraavaan.

Verkkokurssi vai maastokurssi?

Aluksi täytyy tietysti hankkia riittävä määrä osaamista, jotta kasvireissulle on turvallista lähteä. Tämän tiedon hankkimisen perinteisin tapa on kysyä apua tuttavalta, tai käydä aihetta käsittelevällä kurssilla.

Tällaisia kursseja olemme järjestäneet maastossa ja luentosaleissa jo vuosien ajan. Olemme esitelleet helppoja, aloitteljalle turvallisia lajeja. Olemme jakaneet vinkkejä, joilla kasveja voi tunnistaa, ja antaneet neuvoja säilömiseen ja käyttöön. Maastokurssi asiantuntevan ohjaajan johdatuksella onkin paras tapa päästä harrastuksessa alkuun.

Valitettavasti varsinkaan pienemmillä paikkakunnilla kursseja ei kuitenkaan järjestetä. Ja jos järjestetään, ne usein täyttyvät hyvin nopeasti. Toisaalta, kurssien ja omien aikataulujen yhteensovittaminen voi olla hankalaa. Luotettavia ohjaajia ei myöskään kasva joka puun oksalla. Siksi hyvin toteutetut verkkokurssit puoltavat myös paikkaansa.

Kursseihimme sisältyy myös ilmainen, kaikille avoin johdantokurssi, jolla käydään läpi kaikki tärkeimmät villiyrttien harrastamisen perusteet.

Ei villiyrttikurssi, vaan kokonainen villiyrttikoulu!

Omille verkkokursseillemme olemme keränneet kaikki aloittelijoille tärkeät tiedot ja taidot, joita olemme vuosien saatossa opettaneet. Opittava ei kuitenkaan pääty alkeisiin, sillä kokonaisuudessa ovat mukana käytännössä kaikki käyttölajit Suomen luonnosta. Tämän vuoksi LuontoPortin tuottama kokonaisuus onkin verkon laajin villiyrttikoulu.

Laajuudesta huolimatta eteneminen on selkeää, ja asioita voi opetella aivan omaan tahtiin. Aloittaa voit koska tahansa, ja opiskella juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Koko koulun saat huhtikuussa käyttöösi kuukaudeksi hintaan 9,90 €. Lisätiedot edusta, hinnoittelustamme ja muista usein kysytyistä kysymyksistä löydät tästä:

kurssit.luontoportti.fi/pages/kevat-2021

Kurssiemme saamaa palautetta

Verkkokursseillemme on liittynyt jo yli 1 000 opiskelijaa. He ovat antaneet muun muassa tällaista palautetta:

  • “Selkeät tekstit ja informatiiviset kuvat.”
  • “Selkeät kuvat ja tekstit, plus videopätkät ja kertaus yhdessä muodostavat miellyttävän opiskelukokonaisuuden. Tärkeiden pointtien kertaus auttaa muistamisessa”
  • “Sopivasti asiaa ja testaaminen lopuksi auttaa mieleenpalauttamisessa ja oppimisessa”
  • “Selkeää, hyvin ymmärrettävää tekstiä. Selkeät kuvat. Tarkat kuvaukset kasvien tunnistamiseen. Helppoja, kokeilemiseen innostavia reseptejä.”

Pyydämme palautetta jokaisen kurssin päätteeksi, jotta voimme tehdä niistä entistä parempia. 84 % vastaajista kokee, että palautteen kohteena ollut yksittäinen kurssi, tai koko kurssipaketti vastasi odotuksia joko hyvin tai erinomaisesti!

Tietoa kursseista

Verkkokursseillamme opit tunnistamaan, keräämään, säilömään ja käyttämään luonnonkasveja itsenäisesti. Opittavaa on kaiken tasoisille harrastajille. Aloittelijoille olemme keränneet tietoa ilmaisen johdantojakson sekä 10 helppoa villiyrttiä -kurssin muodossa. Näiltä saat kaiken tarvittavan tiedon alkuun pääsemiseksi turvallisten lajien parissa.

Pidemmällekin edenneet löytävät varmasti uutta: villiyrttikoulumme sisältää paljon mielenkiintoisia ja yllättäviäkin lajeja, joiden käyttöä monikaan ei ehkä ole osannut aiemmin ajatella. Ja kerättäväähän löytyy keväästä myöhäiseen syksyyn! Tämä on otettu huomioon kurssien jaottelussa.

Kurssit ovat käytössä vuoden ympäri, joten voit aloittaa koska tahansa ja opiskella missä vain verkko on käytössäsi. Vaikkapa maastossa lajeja samalla tutkien! Lajit on esitelty tiiviiden, helppotajuisten tekstien ja varta vasten tunnistamista silmälläpitäen otettujen kuvien avulla. Osalla kursseista on myös videoita.

Kursseilla on herkullisia reseptejä, joilla lajeja käytetään mausteena, pääraaka-aineena ja annosten koristeluun. Mukana on säilöntäohjeita ja reseptien ohella muitakin käyttövinkkejä kasveille. Oppimaasi voit testata hauskojen “loppukokeiden” avulla.

Kurssien aiheet

1. Aloitusopas luonnon käyttökasveihin (ilmainen)
2. 10 Helppoa Villiyrttiä
3. Monipuolinen nokkonen
4. Keväiset villiparsat
5. Koiranputkiko?
6. Silmänruokaa
7. Yrtit Ja mausteet
8. Voikukka ja muut keltaiset herkut
9. Luonnon sipulit
10. Maltsat ja savikat
11. Hapanta ja makeaa luonnosta
12. Kesäisiä salaatteja
13. Puut
14. Pensaat
15. Rohdoskasveja
16. Kosteiden paikkojen kasveja
17. Luonnonmarjat

Tietoa tilaamisesta

Yksittäisiä kursseja voi tilata myös määräaikaisena kuudeksi kuukaudeksi, yhden kurssin hinta on vain 19,90 €.

Mikäli sinua kiinnostaa useampi aihe, kannattaa kuitenkin tilata pakettina koko villiyrttikoulu: kuukausittain uusiutuvaan tilaukseen sisältyvät kaikki villiyrttikurssimme. Voit opiskella juuri niin kauan kuin haluat ja katkaista tilauksen helposti omien sivujesi kautta. Tilauksen voi päättää koska tahansa ennen seuraavan kuukausijakson alkamista.

Kurssipaketin normaalihinta on vain 14,90 € / kk. Huhtikuun loppuun saakka tarjoamme tilauksiin vielä kevätalen – opiskele ensimmäinen kuukausi hintaan 9,90 €. Tämän jälkeen voit jatkaa normaalihinnalla tarvitsemasi ajan, tai halutessasi peruuttaa tilauksen vaikka heti etuhintaisen kuukauden aikana ennen tilauksen uusiutumista.

Edun saat kirjautumalla kursseillemme, lisäämällä kurssipaketin ostoskoriin ja käyttämällä etukoodia villit2021 tai suoraan tältä sivulta:

Ota kevätale käyttöösi tästä
Kouluttajat

LuontoPortti on mm. valtion laatuinnovaatiopalkinnolla palkittu, kaikkien käytössä oleva verkkopalvelu, joka sisältää tietoa jo lähes 2000:sta suomalaisesta luonnonlajista.

Kurssien taustalla ovat LuontoPortti-palvelun perustajat Eija ja Jouko Lehmuskallio, sekä graafinen suunnittelija, muotoilija Juha Lakaniemi. Tekijöillä on yhteenlaskettuna jo useamman vuosikymmenen kokemus kasveista ja niiden hyötykäytöstä. He ovat julkaisseet kasveista sähköisten tuotteiden lisäksi myös kirjoja, kuten Villiyrtit tunnistusopas ja Luonnon villit käyttökasvit.

Silmänruokaa Nokkonen Silmänruokaa Yrtit ja mausteet Myrkyllisiä marjoja Pensaat

Eija ja Jouko ovat lajiasiantuntijoina myös Sami Tallbergin suositussa Villiyrtti keittokirjassa. Tänä keväänä jo kymmenenteen painokseen ehtineen kirjan lajiesittelyt perustuvat LuontoPortin tietoihin ja Joukon tarkkoihin lajikuviin. Jouko on kuvannut myös lähes kaikki LuontoPortin lajisivuston kasvikuvat. LuontoPortin tiimi on tuottanut myös 60-osaisen tv-sarjan suomalaisista luonnonkasveista Yle TV:1:lle.

Polkusi luonnonkasvien mestariksi alkaa tästä:

Hyödynnä kevätale

Tervetuloa oppimaan kanssamme!