Uutiset

Itämeri puhtaaksi yhteisvoimin

Julkaistu: 15.02.2010, Kategoriat: ,

Keskiviikkona 10.2.2010 Helsingissä järjestettyä kansainvälistä Baltic Sea Action Summit (BSAS)-huippukokousta kuvattiin menestykseksi. Sen tarkoituksena oli yhdistää kaikki mahdolliset niin julkiset, yksityiset kuin kolmannen sektorinkin voimavarat Itämeren hyvinvoinnin edistämiseksi. BSAS oli Tasavallan presidentti Tarja Halosen, pääministeri Matti Vanhasen ja Baltic Sea Action Groupin (BSAG)-säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlinin yhteisestä aloitteesta muodostettu korkean tason tapaaminen. Mukana oli valtion ja hallitusten päämiehiä yhdestätoista Itämeren maasta.

Tilaisuuden tarkoituksena oli saada mahdollisimman monet eri tahot tekemään sitoumuksia, joilla voitaisiin konkreeteilla tavoilla parantaa Itämeren tilaa. BSAG:n Ilkka Herlin odotti Summitin tuovan noin 50 sitoumusta. Niitä tuli kuitenkin 138. Sitoumuksien tuli olla HELCOMin Baltic Sea Action Planin toimintasuunnitelman mukaisia, konkreetteja toimintasuunnitelmia. Sitoumuksia tullaan nyt seuraamaan tiiviisti, jotta ne myös toteutuvat käytännössä. Helmikuinen tilaisuus oli siten vain alkusysäys laajemmalle toimintaprosessille, jota kukin taho tulee noudattamaan oman sitoumuksensa täyttämiseksi. Pääministeri Matti Vanhasen sitoumuksessa luvataan ryhtyä Suomessa kaikilla toimialoilla tehostettuihin toimiin Saaristomeren tilan parantamiseksi vuoteen 2020 mennessä.

Valtioneuvoston tiedotteessa tasavallan presidentti Tarja Halonen arvioi kokouksen olevan menestys: ”Olen hyvin iloinen, että Itämeren valtiot olivat edustettuina näin korkealla tasolla. Lisäksi kansalaisjärjestöjen ja yritysten näin laajapohjainen osallistuminen teki tästä aivan uudenlaisen huippukokouksen. Tähän yhteistyöhön tarvitaan kaikkia tahoja. Kiitän kaikkia Itämeren ympäristön hyväksi tehdyistä sitoumuksista. Emme odota ihmeitä, mutta kylläkin vakavaa työtä, josta tämä kokous oli yksi osoitus”.

www.bsas.fi/fin
www.vn.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=287358