Uutiset

Joulumarkkinat Nuuksion Kattilassa lauantaina 13.12.

Julkaistu: 17.12.2014, Kategoria:

Nuuksion joulumarkkinoiden päivä alkoi myrskyvaroituksella, ja mielessä käväisi ajatus, että uskaltautuvatko perheet pienten lasten kanssa myrskyn sekaan markkinoille. Lähestyttäessä Nuuksiota loskainen ja harmaa kaupunki vaihtui jouluiseen tunnelmaan, sillä maa oli saanut ihanan valkean lumipeitteen. Komeat kuuset ja kaikki muutkin puut olivat kuin jouluisesta postikortista. Parkkipaikka oli täynnä autoja ja bussi kuskasi jatkuvasti uutta väkeä Luontokeskus Haltiasta, Kiasman edestä ja Espoon keskuksesta.

Pihapiiri oli kuin suoraan joulumaasta. Perinneaitan pihapiirissä joulupukki otti vastaan lahjatoiveita. Husky-koiravaljakko ajelutti pienempiä ja isompia. Sahansoittaja esitti sahalla joulusävelmiä ja piti sahansoittokurssia Kodassa.

LuontoPortilla oli oma paikka armeijan teltassa, jonka lähistössä tunnistettiin talvisia puita. Kattilan isäntä Pekka Väänänen oli häärinyt yötä myöden saadakseen kaiken valmiiksi ajoissa. Kävijöille Pekka tarjoili tulipaikalla nokipannukahvia, teetä ja glögiä.

Joulumarkkinoilla oli mukana paikallisilta tuottajilta monenlaisia herkkuja ja joululahjoiksi sopivia tuotteita.

Ruokakurssi avotulilla

Päivä vaihtui iltaan ja uudet vieraat saapuivat. Isäntä siirtyi kahvipannun ääreltä loimulautailijaksi kotaan ja opasti vieraita kädestä pitäen valmistamaan loimulohta ja -siikaa. Opimme, että loimukalan etäisyys tulesta on avaintekijä ja tikutkin isäntä vuoli itse.

Illan menu alkoi maa-artisokkakeitolla, joka oli maustettu herkkutateilla ja erilaisilla juustoilla. Pääruokana oli loimukala, paahdettua punajuurta, sipulia hunajaa ja kyssäkaalta vuohenjuustolla. Jälkiruoaksi vieraat saivat valmistaa Pekan ohjeilla suuressa pannussa tulilla kuumennettua kotijuustoa, jonka kermaliemi maustettiin tummalla sokerilla. Lopuksi nautittiin vielä nokipannukahvit ja tehtiin perinteisiä taikoja kahvinporoilla. Nuuksion shamaanin mukaan kaikki paha poistuu, kun heittää tuleen kahvinporoja.

Kattilaan kannattaa poiketa kaikkina vuodenaikoina. Upea luonto ja herkullinen keittiö tarjoavat henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Nuuksiossa voi opetella herkullisten luonnonmakujen valmistamista tulilla tilavassa hirsikodassa tai vaikkapa eräretkellä maastossa.

Linkissä Nuuksion Kattilan tulevia tapahtumia.

Eija Lehmuskallio

Tule mukaan villiyrttikursseillemme

LuontoPortti Facebookissa

Unesco