Uutiset

Kuikka on vuoden lintulaji

Julkaistu: 18.06.2010, Kategoria:

Kuikka (Gavia arctica) on valittu vuoden 2010 lintulajiksi. Valinnan tekee vuosittain BirdLife Suomi. Vuoden aikana kuikkaan kiinnitetään erityistä huomiota ja kerätään siitä erilaisia tietoja esiintymisestä, lisääntymisestä ja muuttokäyttäytymisestä lähtien. Kuikkalintuihin kuuluvaa kaakkuria (Gavia stellata) seurataan samalla. Kaakkuri on pienin kuikkalinnuistamme.

BirdLife Suomi on perustanut kuikkaa varten Gavia-työryhmän. Työryhmän tehtävänä on koota linnuista tietoja monipuolisesti ja tiedottaa niistä laajasti. Tehtävänä on lisäksi pohtia lintujen suojelemiseen erilaisia keinoja.

Kuikka ja kaakkuri ovat monelle suomalaisten järvien ja lampien symbolilintu. Kuikan kauas kuuluvat ku-kuuik-koo -huudot ovat kesän merkki ja lähes samanlainen kesän symboli kuin sauna ja vasta. Kaakkurin ääni taas on jopa pelottanut ihmisiä, sillä sen pesimäpaikoilta kuuluu erilainen valikoima valittavia ja ulvovia huutoja. Lentoääni on ka-ka-ka-kaa-ka-ka.

Mökkirakentaminen on kaventanut kuikan ja kaakkurin elinympäristöjä. Tällä hetkellä ei tiedetä varmasti, millainen kuikkakanta Suomessa on. Myöskään kuikan lisääntymisestä ei tiedetä kovin tarkasti. Nämä tiedot ovat tärkeitä, jotta kuikkaa ja kaakkuria voitaisiin suojella oikein. Siksi Gavia-työryhmä toivoo havaintotietoja kaikilta ihmisiltä. Tietoja kuikasta ja kaakkurista voi lähettää paikallisille lintuyhdistyksille tai BirdLife Suomelle.

Linkkejä