Kysy luonnosta – LuontoPortti vastaa
Julkaistu: 13.02.2013, Kategoria: LuontoPortti
LuontoPortin Kysy luonnosta -palstalle saapuu kysymyksiä ympäri vuoden. Erityisesti kesällä postilaatikko ruuhkautuu, kun luonnossa tapahtuu paljon ja ihmisillä on enemmän aikaa tarkkailla ympäristöään. Vuosittain sadat kysymykset saavat vastauksen LuontoPortin kautta. Mielenkiintoisimmat julkaistaan palstalla.
Oma tiimimme vastaa erityisesti kasveihin liittyviin kysymyksiin. Muiden alojen kysymyksiin haemme vastauksia laajan asiantuntijaverkostomme avulla.
Palstan asiantuntijatiimi on juuri saanut vahvistusta. Uusina asiantuntijoina lukijoiden kysymyksiin ovat vastaamassa biologi ja kouluttaja Mika Pajari Itä-Suomen yliopistosta sekä tietokirjailija, biologi ja toimittaja Seppo Parkkinen. Seppo Parkkinen on toimittanut LuontoPortille kimalaisten lajikuvaukset ja parhaillaan kääntää suomeksi nisäkkäiden lajitekstejä.
Lähetä oma kysymyksesi täältä!
Usein kysyttyä
Runsaiten kysymyksiä tulee hyönteisistä, erityisesti perhosista. Ylivoimaisesti eniten kysymyksiä herättävät erilaiset kiitäjät, jotka ovat näyttäviä ja suurikokoisia perhosia. Niitä voi nähdä lennossa erityisesti alkukesästä.
Matarakiitäjä (Hyles gallii) on palstan kysytyin laji. Kuva: Marja Lakaniemi.
Matarakiitäjän toukka. Kuva: Erkki Huppunen.
Muita hyönteiskysymyksissä toistuvia lajeja ovat esimerkiksi ukkonuijapistiäinen, kimalaiskuoriainen, sarvikuonokas ja karttaperhonen.
Kimalaiskuoriainen (Trichius fasciatus). Kuva: Tuomas Laitinen.
Linnut ovat kysymysten kestoaiheita ympäri vuoden. Kysytyimmät lajit vaihtelevat vuosittain. Viime aikoina on tullut paljon kysymyksiä urpiaisesta. Urpiainen yllättikin lintuhavainnoijat äskettäin oltuaan runsain laji BirdLife Suomen järjestämässsä pihabongauksessa.
Urpiainen, Carduelis flammea. Kuva: Jari Peltomäki.
Kasvikysymyksiä saapuu luonnollisesti erityisesti kesäaikaan. Useimmin tunnistusapua on kaivattu terttuseljan tunnistamisessa. Laji ei kuulu Suomen alkuperäislajistoon, vaan on ihmisen levittämä koristekasvi. Se on kuitenkin melko yleinen Etelä-Suomessa.
Terttuselja (Sambucus racemosa). Kuva: Nimim. Janika.