Uutiset

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta käynnistyy viikonloppuna

Julkaistu: 15.03.2012, Kategoria:

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta käynnistyy ensi viikonloppuna. Tänä vuonna seurannan teemana on suo, ja havaintoja kaivataankin etenkin soilla viihtyvistä lajeista. Teemalajit ovat juolukka, tupasvilla, vaivaiskoivu, kurki, hyttynen, tervapääsky ja teeri.

Suomi on maailman soisimpia maita. Maa-alasta noin kolmasosa on soiden peitossa. Suomen suoluontoon kuuluvat niin metsäiset korvet ja rämeet kuin puuttomat avosuot. Suoretkikohteita löytyy kaikkialta Suomesta, mutta soiden lajisto ja luontotyypit ovat uhanalaistuneet. Erityisesti Etelä-Suomessa luonnontilaiset suot ovat käyneet vähiin ihmisen toiminnan seurauksena. Soilla on merkitystä monien eliölajien elinympäristöinä, tulvahuippujen tasaajina ja luonnon hiilivarastona.

Kevätseuranta on tarkoitettu kaikille luonnosta kiinnostuneille. Teemalajien lisäksi havaintoja kerätään 39 vakiolajista. Tarkkailussa on ensihavaintojen lisäksi lajien runsastuminen. Havaintoja voi ilmoittaa koko kevään ajan netti- tai paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Lapsille järjestetään oma Kevättuuli-seuranta, jossa tarkkaillaan 12 helppoa ja tuttua lajia.

Lue lisää