YK:n Maailman vesipäivää vietetään torstaina 22.3.
Julkaistu: 21.03.2012, Kategoria: Kestävä kehitys
Torstaina 22.3.2012 vietetään YK:n Maailman vesipäivää. Tänä vuonna perinteisen vesipäivän teema on veden ja ruuan riittävyys. Huomiota kiinnitetäään ravinnon vesijalanjälkeen. Vesijalanjäljellä tarkoitetaan tuotteiden valmistuksessa kulutettua tai saastutettua makean veden määrää ja vedenkulutuksen maantieteellistä sijaintia. Maapallon väkiluvun arvioidaan nousevan 9 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Vesi- ja ruokaturvallisuuden takaamiseksi ruuantuotannon vesijalanjälkeä olisi saatava kestävämmäksi.
Noin 80% ihmisen käyttämästä vedestä kuluu ruuan tuotantoon. Yhtä ihmistä kohti vettä kuluu ruuan tuottamiseen noin 1500 – 4500 litraa päivässä. Esimerkiksi tomaatin tuottaminen kuluttaa 13 litraa vettä ja appelsiin 50 litraa. Naudanlihakilon tuottamiseen vettä kuluu jopa 15 000 litraa.
Monet suuret maat ovat piiloveden tuojia ja viejiä: vesi ei siirry tuotteiden mukana, mutta sitä tarvitaan runsaasti tuotteiden tuottamiseen. Maatalouden kasteluveden merkitys on keskeistä veden riittävyyden kannalta. Esimerkiksi Etelä-Euroopan maissa yli 80% makean veden käytöstä muodostuu maatalouden kasteluvedestä.
Suomen ympäristökeskus ja Suomen Vesiyhdistys ry järjestävät torstaina 22.3. Maailman vesipäivän seminaarin Helsingissä Valkoisessa salissa. Seminaari on tarkoitettu asiantuntijoille, päättäjille, tiedotusvälineille ja kaikille asiasta kiinnostuneille.