Uutiset

LuontoPortille Edelcrantz Challenge -palkinto

Julkaistu: 16.04.2013, Kategoria:

Jouko ja Eija Lehmuskallio

Jouko ja Eija Lehmuskallio

LuontoPortti Oy:n lajintunnistusmenetelmälle on myönnetty Uuden Teknologian Säätiön vuoden 2013 Edelcrantz Challenge –palkinto. Innovaatiokilpailun teemana oli tänä vuonna Uudet teknologiset innovaatiot perustuotannossa.

Edelcrantz Challenge -innovaatiopalkinnon tarkoitus on kannustaa ja palkita teknologian tai teknologian sovellutusten kehittäjiä, jotka ratkaisuillaan auttavat teknologian hyödyntämistä ihmisten jokapäiväisessä elämässä tai jotka innovaatioiden avulla luovat edellytyksiä merkittävälle taloudelliselle kehitykselle.

LuontoPortin internetsivustolla sekä mobiilisovellukslla voidaan tunnistaa ja kartoittaa luonnossa esiintyviä lajeja intuitiivisella tavalla. LuontoPortin palvelut perustuvat kansainvälisesti patentoituun lajientunnistusmenetelmään. Tällä hetkellä tunnistustyökalu kattaa ruohovartisia kasveja, puita ja pensaita, lintuja, kaloja ja perhosia. Tulevaisuudessa palveluun lisätään tunnistustyökalut myös sienille, nisäkkäille, heinille ja sarakasveille, rikkakasveille, mehiläisille ja kimalaisille, muurahaisille sekä Itämeren vedenalaisille lajeille. LuontoPortista löytyy suuri kuva-aineisto, jonka yhtiön perustajat Eija ja Jouko Lehmuskallio ovat keränneet yli 20 vuoden ajalta.

LuontoPortin tavoitteena on laajentua nopeasti sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tällä hetkellä kehityksessä on sähköinen opetusmateriaali koululaisille ja opiskelijoille sekä opettavia, vuorovaikutteisia luontopelejä eri käyttäjä- ja ikäryhmille. Suomen ympäristökeskuksen ja Euroopan ympäristöviraston (EEA) kanssa on sovittu yhteistyöstä, jonka ensimmäisenä tavoitteena on EU:n alueella vieraslajien kartoittaminen kansalaisprojektina.

LuontoPortin tunnistustyökalua voidaan käyttää myös esimerkiksi maatalousalalla tapahtuvaan koulutukseen sekä esimerkiksi luontomatkailukohteissa.

- Luomme tärkeän lenkin kansalaisten havaintojen sekä tutkijoiden välille. Työkalua tarvitaan erityisesti tuottamaan havaintotietoja tutkimuskäyttöön. Menetelmän avulla havainnot moninkertaistuvat ja siten saamme esimerkiksi ilmaston muutoksesta aikaisempaa tarkempaa tietoutta, toteaa LuontoPortin tuottaja Eija Lehmuskallio.


LuontoPortin tuottaja Eija Lehmuskallio otti vastaan innovaatiopalkinnon. Uuden teknologian säätiön puolesta palkinnon jakoivat toiminnanjohtaja Kyösti Jääskeläinen (keskellä) ja hallituksen puheenjohtaja Pekka Talmola.


Suunnittelija Juha Lakaniemi esittelee NatureGate-mobiilisovelluksen toimintaa.