Uutiset

Merikotkilla jälleen hyvä poikasvuosi

Julkaistu: 12.07.2011, Kategoria:

Merikotka, Haliaeetus albicilla. Kuva: Jari Peltomäki

Merikotka, Haliaeetus albicilla. Kuva: Jari Peltomäki

WWF:n merikotkatyöryhmän laskentojen mukaan Suomen merikotkat tuottivat tänä vuonna vähintään 329 poikasta. Tulos on kautta aikojen toiseksi paras. Vuonna 2009 poikasia syntyi vähintään 349 ja vuonna 2010 vähintään 314. Asuttuja reviirejä todettiin noin 350, mutta vain 208 paria onnistui pesinnässään.

Pesintöjä voi paljastua vielä lisää. ”Merikotkakantamme myönteisen kehityksen vuoksi uudet pesäpaikat eivät välttämättä tule riittävän ajoissa tarkastajien tietoon ja siksi onnistuneita pesintöjä todetaan monesti jälkikäteen”, kertoo WWF Suomen merikotkatyöryhmän sihteeri Ismo Nuuja. Osa kadoksissa olevista pesistä on jo tiedossa olevien ja tunnettujen parien vaihtopesiä ja osa on uusien merikotkaparien rakentamia.

Merikotkatyöryhmä perustettiin vuonna 1973 merikotkan ollessa sukupuuton partaalla. Suojelutyön onnistumisesta kertoo se, että tuona vuonna poikasia kuoriutui vain viisi.

Viimeisen kahden vuoden ajan on ollut mahdollista seurata satelliittilähettimellä varustettujen nuorten merikotkien lentoreittejä internetin välityksellä. Kyseessä on WWF:n merikotkatyöryhmän ja Luonnontieteellisen keskusmuseon projekti, jonka tavoitteena on kerätä yksityiskohtaista tietoa merikotkien liikkeistä.

Lähde ja linkkejä: