Uutiset

Pieni Eläin – Seela Sella 80 vuotta

Julkaistu: 17.01.2017, Kategoria:

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Kuva: Jouko Lehmuskallio

Suomi 100-vuotta juhlavuosi

alkoi kohdallamme unohtumattomalla teatteri-esityksellä Kansallisteatterissa. Saimme olla paikalla viimeisessä kenraalissa 30.12.2016. Näytöstä kutsutaan surevien omaisten illaksi. Itkusta ei tietoakaan, sillä käsikirjoitus on jäntevä ja esitys oli hauska, Seela Sella oli Pieni Eläin näytöksessä kuin kotonaan. Käsikirjoitus oli ilmeisesti tehty Seelalle, hyvä Kari Paukkusen ohjaus ja vähäeleinen lavastus toimivat äärimmäisen hyvin upeasi esitetyn ja ennen kaikkea hyvin kirjoitetun käsikirjoituksen ansiosta. Kaikki palaset loksahtivat paikoilleen tässä esityksessä.

Seela Sella

Leena Tammisen kirjoittama Pieni eläin on ajankohtainen erityisesti juhlavuotena, sillä samalla juhlitaan Suomen luontoa. Käsikirjoitus kertoo metsiemme jatkuvasta jäytämisestä ihmisen loputtoman ahneuden takia. Jopa Nasu, päähenkilön nimi on varattu jollekin Disneylle, jo aikoja sitten kuolleelle ja avaruuteen lähetetylle jäädytetylle henkilölle. Nasu olisi antanut nimensä ilman muuta tämän käyttöön, jos häneltä olisi kysytty.

Metsä on erityisesti suomalaisille se pyhä paikka. Sieltä on haettu lohtua, rauhaa, tai luonnon antimia. Metsien hyvinvointi on kautta historian tiedetty olevan välttämätön osa myös ihmisen hyvinvointia. Leena Tamminen ottaa oivaltavasti kantaa ajankohtaiseen aiheeseen. Poliittiset päätöksentekijät näkevät yksisilmäisesti sen ainoan tavan hyödyntää metsiämme, vaikka koko maailma on muuttunut. Luonnontilaiset metsät ovat vähentyneet uhkaavasti, vaikka ne toisivat uudenlaista liiketoimintaa juuri sellaisenaan kuin ovat, ikimetsinä joita ei juuri meikäläisen metsän kaltaisena missään muualla ole.

Näytelmä on viisaan sisältönsä lisäksi myös hauska. Seela Sella esittää tarinan kivasti puhellen ja osoittelematta. Lopuksi Seela kiittää kaikkia näytelmän tekoon osallistuneita – myös tekniikkaa, joka on hoitanut osansa niin, että näiden työtä ei edes huomaa. Pieni Eläin- esityksiä on eri puolilla Suomea lokakuulle 2017 saakka: kp-ideat.fi/pieni.html

Eija Lehmuskallio