Uutiset

Tulevana viikonloppuna bongataan joutsenia

Julkaistu: 31.10.2012, Kategoria:

Laulujoutsen, Cygnus cygnus. Kuva: Jari Peltomäki

Laulujoutsen, Cygnus cygnus. Kuva: Jari Peltomäki

BirdLife Suomi järjestää Joutsenbongaus-tapahtuman tulevana viikonloppuna 3.–4.11. Tapahtuman tarkoitus on lisätä ihmisten kiinnostusta luontoon ja selvittää joutsenien määrää Suomessa marraskuussa. Tapahtumaan voi osallistua kuka tahansa, ja jokainen havainto on arvokas joutsenen kokonaiskannan selvittämisessä.

Syksyllä joutsenten määrä on suurimmillaan, sillä menneen kesän poikueet ovat liikkeellä ja maahan kerääntyy myös Venäjällä pesineitä laulujoutsenia.

Sähköjohdot ovat joutsenille erittäin vaarallisia, sillä useampi kuin joka toinen raportoitu laulujoutsenen kuolema aiheutuu sähköjohdoista. Joutsenbongaus-tapahtuman yhteistyökumppani on sähkönjakeluyhtiö Elenia Verkko, joka on useiden vuosien aikana asentanut sähköverkkoonsa tuhansia lintupalloja, joita joutsenet osaavat varoa. Tänä vuonna palloja on asennettu yli 20 kohteeseen, jotka kaikki ovat valikoituneet asiakkaiden ilmoitusten perusteella. Joutsenbongaus-tapahtumassa bongaajat voivatkin ilmoittaa joutsenhavaintojen lisäksi paikkoja, joissa sähköverkoista on heidän mielestään vaaraa joutsenille.

Joutsenbongaus-tapahtuman havainnot voi ilmoittaa postikortilla tai Joutsenbongauksen verkkosivuilla.

Lue lisää